Airbnb raketově roste. Očekává trojnásobné příjmy oproti roku 2013

Airbnb

Airbnb Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: EFFIE YANG via Flickr

Airbnb, internetový portál na zprostředkování krátkodobého ubytování v soukromých bytech či domech, letos očekává razantní růst. Roční příjmy by měly vystoupat na více než 900 milionů dolarů, což je více než trojnásobek oproti výsledkům z roku 2013. Tehdy služba vykázala 250 milionů dolarů, uvedl The Wall Street Journal (WSJ).

Za letošní rok předpovídá Airbnb provozní ztrátu ve výši 150 milionů dolarů. Investoři ale firmě nadále věří. Díky aktuálnímu kolu financování v hodnotě jedné miliardy dolarů dosáhne sedm let fungující společnost tržní kapitalizace ve výši 24 miliard dolarů. Služba se tak stane „dražší“ než například celosvětová síť hotelů Marriott (má tržní kapitalizaci 21 miliard dolarů), poznamenává WSJ.

Do roku 2020 v zisku, věří Airbnb

Klíčovým rokem by měl být pro Airbnb rok 2020. V této době společnost předpokládá roční tržby ve výši 10 miliard dolarů. Počínaje tímto rokem by se měla stát firma ziskovou - připsat by si měla tři miliardy zisků.

Jak poznamenal analytik výzkumné firmy Phocuswright Douglas Quinby, pokud má mít Airbnb do pěti let takové tržby, musí zvýšit podíl na světovém trhu s ubytováním ze současného jednoho procenta na rovných 10 procent.

Ambiciózní cíle Airbnb by však mohly ohrozit nejen konkurenční služby jako Priceline nebo Expedia, ale také regulační překážky v řadě měst po celém světě, uvádí WSJ. Jedním z typických problematických měst je například New York, který v roce 2011 zakázal pronajímat obydlí na dobu kratší než 30 dnů. Zákonodárci tehdy zákon schválili v rámci boje proti ubytovacím zařízením, která nemají potřebná povolení.

Airbnb generuje příjmy tak, že si bere tři procenta z každé rezervace spolu s poplatkem hostů ve výši šest až dvanáct procent. V současné době služba má více než 1,4 milionu možností ubytování ve 190 zemích světa. Podle šéfa Airbnb Briana Cheskyho se stále více prosazuje koncept dlouhodobých pobytů - celá pětina uživatelů využívá Airbnb k ubytování delším více než 30 dnů.

Airbnb stojí přes deset miliard dolarů