Amazon nevylučuje propad do ztráty, akcie přišly o 13 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Amazon.com

Akcie největšího internetového obchodu světa Amazon dnes ráno po zahájení obchodování na americké burze spadly o 13 procent. Reagovaly tak na oznámení firmy, že hospodářské výsledky ve třetím čtvrtletí byly oproti očekávání výrazně horší. Na poslední kvartál roku Amazon počítá i s možností propadu do ztráty.

Amazon se na Wall Street propadl z 240,47 dolaru za akcii na 225,89 dolaru krátce před uzavřením burzy v USA. Následovalo rozhodnutí několika makléřských firem včetně Merril Lynch a JPMorgan Securities snížit svou cílovou cenu na akcie Amazonu.

Firma v úterý oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně zpomalí růst tržeb, který byl ve druhém kvartálu na 51 procentech a ve třetím klesl na 44 procent. Společnost také kvůli investicím ve třetím čtvrtletí vydělala jen 63 milionů dolarů v porovnání s 231 miliony za srovnatelné období roku 2010. V posledním letošním čtvrtletí Amazon očekává cokoli mezi provozní ztrátou 200 milionů dolarů a provozním ziskem 250 milionů dolarů.

Šéf a zakladatel internetového obchodu Jeff Bezos pokles zisku vysvětluje rozsáhlými investicemi společnosti do expanze, která zahrnuje i uvedení tabletu Kindle Fire a modernizované čtečky knih Kindle. Amazon jejich ceny dotuje a podle některých odhadů na každém přístroji prodělá až deset dolarů.

Firma tak ale činí s vidinou toho, že vydělá na prodeji služeb pro majitele tabletů. „Když uvažujeme nad ekonomickou stránkou prodeje Kindlu, díváme se na ní jako na celek. Neuvažujeme jen o přístrojích a příslušenství, počítáme s obsahem. Prodáme také dost přístrojů ve speciální nabídce, která zahrnuje zobrazování reklamy,“ prohlásil finanční ředitel Amazonu Thomas Szkutak pro sever Seeking Aplha. Amazon také chce do konce roku dokončit výstavbu 17 nových distribučních center.

Vývoj akcií Amazonu v posledních dvou letech:Vývoj akcií Amazonu v posledních dvou letechVývoj akcií Amazonu v posledních dvou letech | E15