Aukční portál eBay poprvé vyplatí dividendu. Firma v závěru loňského roku zvýšila zisk i tržby

eBay

eBay Zdroj: profimedia.cz

Internetová aukční síň eBay zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí tržby o 6,3 procenta na 2,88 miliardy dolarů (zhruba 65 miliard korun) a překonala očekávání analytiků. V úterý oznámila, že poprvé v historii vyplatí dividendu.

Firma těžila z několikaletého úsilí o zvýšení uživatelského pohodlí zákazníků i z všeobecného růstu zájmu o nákupy na internetu. Čistý zisk se v období vánočních nákupů vyšplhal na 763 milionů dolarů. Ve stejném období loňského roku eBay vykázala ztrátu 2,6 miliardy dolarů v důsledku vysokých odpisů.

Na oznámení, že akcionáři bývalé mateřské firmy platební společnosti PayPal poprvé obdrží dividendu a že firma navýší svůj program zpětného odkupu akcií o čtyři miliardy dolarů, zareagovaly její akcie. Po úterním uzavření burz přidávaly až čtyři procenta.

Posléze ale o jedno procento oslabily. Zprávu o dividendě totiž zastínil slabý výhled na aktuální čtvrtletí. Společnost odhaduje tržby mezi 2,55 a 2,60 miliardy dolarů, zatímco analytici odhadovali 2,66 miliardy, napsala agentura Reuters. Aukční síň eBay měla v uplynulém čtvrtletí 179 milionů aktivních uživatelů, zhruba o dva miliony více než v předchozím kvartálu.