Autopůjčovna Hertz zřejmě převezme konkurenta

Autopůjčovna Hertz

Autopůjčovna Hertz Zdroj: profimedia.cz

Autopůjčovna Hertz Global Holdings je blízko dohody o koupi konkurenční Dollar Thrifty Automotive Group za zhruba 2,5 miliardy dolarů (49,7 miliardy korun). Dohoda by mohla být oznámena již v příštích dnech a ukončí tak několik let trvající přerušovanou bitvu o převzetí této autopůjčovny. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Hertz by měl podle zdrojů zaplatit za jednu akcii Dollar Thrifty 87,50 dolaru. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje zisk osm procent. Podle zdroje však obě firmy stále pokračují v jednáních a není zcela jisté, zda dohodu dokončí. V obou autopůjčovnách nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.

Spojením firem Hertz a Dollar Thrifty by skončila několik let trvající válka o získání Dollar Thrifty, o kterou měla zájem i firma Avis. Dollar Thrifty je čtvrtou největší autopůjčovnou v USA. Firmě Hertz patří druhá příčka a Avisu třetí. Firmy Hertz a Avis v minulých letech učinily několik nabídek na Dollar Thrifty, dokončení však vždy zabránily neshody kvůli ceně nebo obavy, zda se jim podaří překonat antimonopolní překážky.

Avis opustil své plány na převzetí Dollar Thrifty loni, kdy koupil za zhruba jednu miliardu USD firmu Avis Europe. Hertz však poté odložil svoji nabídku a uvedl, že si se závěrečnou nabídkou počká na schválení antimonopolního úřadu.

Převzetí by nemělo ohrozit v USA vedoucí postavení firmy vzniklé sloučením Avis Budget a soukromé Enterprise Holdings. Tyto společnosti kontrolují v USA zhruba 95 procent trhu.