Češi loni nakoupili čaje za dvě miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Tržby z prodeje různých čajů loni mírně rostly. Lidé jich nakoupili za dvě miliardy a čtyřicet milionů korun, uvedla agentura Nielsen. Pro srovnání, ještě před deseti lety Češi vypili čaje za 1,8 miliardy korun.

Meziročně stouply tržby v uplynulé sezoně jen o dvě desetiny procenta. Výrazněji vzrostla obliba čajů označovaných jako funkční, které prokazatelně příznivě působí na zdraví. Obchodníci za ně utržili o osm procent více.

„První příčku si udržují ovocné čaje, které tvoří třetinu celkových tržeb. Následují černé čaje téměř se čtvrtinovým podílem na trhu,“ uvedla mluvčí agentury Nielsen Mária Hukelová.

Zatímco tržby stouply, celková prodaná hmotnost čajů klesla o tři desetiny procenta na 3,6 milionu kilogramů. „Nejvíc klesaly bylinné čaje, které zaznamenaly meziroční pokles v objemu o tři procenta a v tržbách o 4,3 procenta,“ upřesnila Hukelová.

Co se týče bylin a koření, v Česku je nabízí 47 farem. Pěstitelé v roce 2013 vyprodukovali 399 tun aromatických a léčivých rostlin, o rok později už jen 255 tun. Plyne to z prosincové ročenky ministerstva zemědělství.

Spotřeba čajů v ČeskuSpotřeba čajů v Česku | E15