Česká lékárnická ovládla distribuci léků velkých firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Proč často neužíváme léky správně
lékárnička
Proč často neužíváme léky správně
4
Fotogalerie

Firma Pharmos distribuující léky mění vlastníky. Její většinový akcionář, společnost Česká lékárnická, na konci prosince odkoupil od německého podílníka Phoenix International Beteiligungs 28 procent akcií. Česká lékárnická tak už vlastní 99,92 procenta firmy.

„Můžeme s hrdostí říci, že jsme nyní jediným výhradně českým distributorem léků v České republice z takzvané velké čtyřky,“ uvádí předseda představenstva České lékárnické Jiří Korta.

Obchod je zajímavý rovněž tím, že Phoenix International Beteiligungs vlastní v Česku přímého konkurenta Pharmosu. Je jím jednička mezi distributory léků, společnost Phoenix lékárenský velkoobchod. „Německý akcionář proto neměl sebemenší zájem na rozvoji společnosti Pharmos. Rozvojové projekty a usnesení valných hromad byly předmětem mnoha soudních žalob,“ tvrdí Korta.

Jak vyplývá z výroční zprávy za rok 2015, společnost Phoenix International Beteiligungs podala jako menšinový akcionář akcionářskou žalobu na náhradu škody. Žalovaní byli členové představenstva Pharmosu, spor se vedl o jejich mzdy.

Představenstvo Pharmosu to označilo za šikanózní žaloby, které mají společnost poškodit. Kupní cenu kvůli závazku mlčenlivosti strany nezveřejnily. Na koupi akcií použila Česká lékárnická vlastní zdroje a půjčky od bank. Tržby Pharmosu činily v předloňském roce 10,6 miliardy korun.