Česko možná přijde o nadnárodní miliardovou loterii

Loterie, ilustrační foto

Loterie, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Slováci a Maďaři se mohou těšit od začátku října na možnost vyhrát miliardový jackpot v nadnárodní loterii Eurojackpot. Češi ovšem nikoli, a to i přesto, že tuzemská Sazka byla rovněž do loterie pozvána. Do 2. září mělo totiž ministerstvo financí jako regulátor trhu rozhodnout, zda Sazce účast povolí, či nikoli. Zatím se tak nestalo.

Sazka byla do hry stejně jako loterní firmy na Slovensku a v Maďarsku pozvána ke 4. říjnu. Pokud ministerstvo nerozhodne rychle, může se stát, že pozvání propadne a další již nepřijde. „Nevíme, v čem je chyba. Dali jsme ministerstvu všechny argumenty na desítkách stran, že český loterní zákon umožňuje i mezinárodní loterii,“ řekl deníku E15 mluvčí Sazky Václav Friedmann.

O vstupu Sazky do některé z nadnárodních loterií přitom usiluje tuzemská jednička mezi provozovateli číselných loterií od loňského jara, kdy o tom informoval deník E15.

MF: Probíhá řízení...

Úřad ministra Andreje Babiše se na dotaz deníku E15 k případným výhradám proti nadnárodní loterii v Česku nevyjádřil. „V současné době probíhá v této záležitosti řízení, které nebylo ukončeno. Z toho důvodu není možné sdělovat podrobnosti,“ uvedla Veronika Lukášová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Eurojackpot je nová loterie spuštěná v březnu roku 2012, aktuálně funguje ve 14 zemích. Garantovaný jackpot dosahuje 10 milionů eur (asi 275 milionů korun), maximální výše se však může vyšplhat až na 90 milionů eur (téměř 2,5 miliardy korun). Dosud nejvyšší výhrou bylo 46 milionů eur pro finského sázkaře, tedy téměř 1,3 miliardy korun. Losování Eurojackpotu probíhá každý pátek mezi 20:00 a 21:00 ve finských Helsinkách.

V Česku zatím dosavadní jackpoty právě Sazky čas od čas přinesly sázejícím výhry v devítimístných sumách. Zatím rekordní výhrou na jeden tiket je částka 400 milionů z loňského listopadu.