Chudnoucí miliardář Koch prodává polovinu sbírky vín, vznikala čtyřicet let

Sklep s bílým vínem

Sklep s bílým vínem Zdroj: Libor Budinsky

V newyorské aukční síni Sotheby’s začíná třídenní aukce vzácných vín magnáta Williama Kocha. Dražit se bude 20 tisíc lahví. „Koch nakupoval ohromná množství vín,“ řekl agentuře Bloomberg šéf aukcí v Sotheby’s Wine Connor Kriegel. „Kdykoli viděl příležitost, něco koupil.“

Kolekce ropného podnikatele a investora bude rozdělena na 2700 takzvaných lotů a prodávající i aukční síň doufají, že aukce vynese mezi 10,5 a 15 miliony dolarů.

Koch prodej zdůvodňuje tím, že má vína příliš mnoho. „Nemám šanci si vychutnat zhruba 43 tisíc lahví, proto chci sběratelům nabídnout možnost některé z těchto skvostů vlastnit,“ napsal Koch v prohlášení. Objevily se však zprávy, že Koch potřebuje hotovost, protože za poslední tři roky se jeho majetek ztenčil o polovinu na dvě miliardy dolarů.
K mání budou některá z nejdražších vín světa. Více než 120 lotů bude tvořit Château Latour, jeden z lotů bude mít šest 1,5litrových lahví Château Latour a měl by Až se prodat až za 60 tisíc dolarů.

Lahve po desítkách tisíc dolarů

Na 80 lotů bude obsahovat pouze Château Mouton Rothschild, ten nejsledovanější tvoří 10 lahví ročníku 1945 a čeká se, že za něj úspěšný dražitel z peněženky vytáhne až 120 tisíc dolarů. „Je to jedno z nejlegendárnějších vín světa a tento ročník je považován za jedno z nejlepších vín historie. Vidět ho prodávat najednou takové množství je opravdu zážitek,“ uvedl Kriegel.

Koch ve sběratelské kariéře neměl vždy šťastnou ruku. Na konci osmdesátých let minulého století zaplatil půl milionu dolarů za lahev, která měla v minulosti patřit Thomasi Jeffersonovi, ale ukázalo se, že jde o podvod. V roce 2005 koupil přes dvě stovky lahví od podezřelého obchodníka s vínem za dva miliony dolarů. Koch jej nakonec zažaloval a prodávající byl odsouzen na deset let vězení.

William Ingraham Koch
Syn Freda Kocha, který založil rafinerské impérium Koch Industries, šel v otcových šlépějích do roku 1983, kdy svůj zděděný podíl v rodinné firmě prodal bratrům Davidovi a Charlesovi a začal rozvíjet vlastní obchodní aktivity. Kromě sbírání vína se věnoval jachtingu. V roce 1992 vyhrál nejslavnější jachtařskou trofej Pohár Ameriky. Koch má však řadu investic stále navázaných na ropný byznys, proto se jeho majetek od roku 2012, kdy přesahoval čtyři miliardy dolarů, ke konci loňského roku propadl na polovinu.