Fiktivní prodeje aut. Řidiči našli trik, jak zlevnit povinné ručení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Častým trikem, jak se vyvázat z nevýhodné pojistné smlouvy a sjednat si levnější povinné ručení, je fiktivní prodej vozidla. Uvedl to Pavel Ronovský ze serveru ceskepojisteni.cz s tím, že tento postup bývá v rozporu s pojistnou smlouvou.

Pojišťovny již začínají proti tomuto nešvaru postupovat tvrději. „O těchto praktikách víme. Proto jsme společně s ostatními pojišťovnami na konci minulého roku přijali usnesení, že je nebudeme nijak podporovat. Je na každé pojišťovně, jaký konkrétní postup zvolí. Odhadujeme, že takto od nás v rámci povinného ručení odchází asi pětina klientů,“ řekl mluvčí pojišťovny AXA Marek Zeman. V prvním kroku AXA zavedla doložení kupní smlouvy či kopie technického průkazu se změnou vlastníka.

Pokud by později vyšlo najevo, že oznámení o prodeji auta bylo pouze fiktivní, tak by bylo dříve sjednané pojištění odpovědnosti považováno i nadále za platné s povinností platit pojistné, doplnil mluvčí Allianz Václav Bálek. Z těchto důvodů všem motoristům v jejich vlastním zájmu doporučuje uvádět pojišťovně pouze pravdivé údaje a nevystavovat se tak riziku usvědčení z podvodného jednání.

Odhad České pojišťovny pro celý český pojistný trh hovoří o desítkách tisíc fiktivních změn vlastníka ročně. „Nyní pokračuje systematické analyzování celé situace a na základě výsledků přijmeme v koordinaci s Českou kanceláří pojistitelů příslušná opatření. Nelze však zatím zcela přesně specifikovat, jaká budou,“ uvedl Jan Marek z tiskového oddělení ČP.

Ronovský míní, že zatímco dosud byly pojišťovny v případech fiktivních prodejů vozidel benevolentní, v tomto roce se jejich přístup změní. Ceny povinného ručení jsou totiž na minimu, již se příliš snižovat nemohou a pojišťovnám začíná velmi záležet na každém klientovi a každé koruně zaplaceného pojistného. V přísnějším postupu vůči nelegálním ukončením pojistných smluv pojišťovnám ale podle něj často brání neexistence příslušných ustanovení ve všeobecných pojistných podmínkách.

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, loni stoupl o 126 tisíc na 6,76 milionu aut. Registrovaných vozidel je zhruba 7,2 milionu.