Fortuna zvýšila zisk o pětinu, pomohlo hlavně fotbalové mistrovství

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash

Sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group se daří. V prvním pololetí roku stoupl čistý zisk o 19 procent na devět milionů eur (zhruba 249 milionů korun). Za prvních šest měsíců společnost přijala sázky ve výši 333,2 milionu eur (kolem 9,2 miliardy korun), což je meziročně o 20,8 procenta více.

„Největší dopad na dosažené výsledky měly jednoznačně tři velké sportovní události, které v prvním pololetí proběhly. Zejména mistrovství světa v Brazílii potvrdilo, že fotbal je z pohledu kursového sázení s přehledem sportem číslo jedna,“ uvedl ředitel firmy Radim Haluza.

Právě na sport připadla většina sázek podaných u Fortuny. Výše sportovních sázek u ní dosáhla za leden až červen 325,3 milionu eur (přibližně devět miliard korun). Proti stejnému loňskému období je to 21,2 procenta více.

Provozní zisk Fortuny před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) se ve sledovaném období meziročně zvýšil o 16,4 procenta na 15 milionů eur (kolem 415 milionů korun). Podle firmy to bylo mimo jiné díky kladným výsledkům v segmentu loterie.

Akcie Fortuny v posledních pěti letechAkcie Fortuny v posledních pěti letechAkcie Fortuny v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Společnost podle jejího ředitele zaznamenala růst na všech trzích, kde působí. „Máme za sebou mimořádné první pololetí. S ohledem na absenci velkých sportovních akcí po zbytek roku náš celoroční výhled zůstává nezměněn,“ doplnil Haluza.

Fortuna Entertainment Group je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. S akciemi firmy se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta. Loni Fortuna hospodařila s čistým ziskem 15,6 milionu eur (zhruba 426 milionů korun), což představuje meziroční nárůst o 26,4 procenta. Celková výše přijatých sázek loni meziročně vzrostla o 21,2 procenta na 567,2 milionu eur (15,5 miliardy korun).