Internetoví prodejci předpovídají silné předvánoční tržby

nakupování, e-shopy, internet

nakupování, e-shopy, internet Zdroj: freedigitalphotos.net

Internetové obchody před letošními Vánoci srší optimismem, mnohé z nich očekávají růst prodejů o více než 30 procent oproti loňskému roku. Jejich nadšení mírní Asociace pro elektronickou komerci (APEK), podle níž budou letošní svátky pro obchodníky jen nepatrně lepší, než ty loňské.

Podle obchodu Czech Computer letos lidé začali vánoční dárky nakupovat o dva týdny dříve, než je obvyklé. „V těchto týdnech máme oproti loňskému roku tržby o více než 50 procent vyšší,“ uvedl marketingový ředitel firmy Marek Šalanda. Za celý rok očekává třicetiprocentní nárůst obratu.

Druhý největší český e-shop Mall.cz zaznamenal třicetiprocentní nárůst předvánočních tržeb. Jeho mluvčí Michala Gregorová upozorňuje na to, že tržby stoupají navzdory poklesu ceny jednotlivých objednávek. Lidé nejvíce nakupují malé kuchyňské spotřebiče či hračky a společenské hry.

Trochu jiný pohled nabízí APEK. „Nárůst Vánoce versus zbytek roku je v procentech stejný jako v minulém roce,“ sdělil šéf asociace Jan Vetyška. Dodal, že vánoční tžby meziročně vzrostou přibližně o 13 procent.

Za celý rok prý internetoví prodejci utrží rekordních 37 miliard korun, tedy o čtyři miliardy více, než loni. Meziroční tempo růstu se ale zároveň snížilo, letos bude na necelých 11 procentech. Podle Vetyšky se před Vánoci nejlépe prodávají chytré mobilní telefony, tablety a čtečky knih.

Internetoví obchodníci i APEK se shodují, že předvánoční prodeje tvoří asi třetinu celoročních tržeb. Nákupy podle serveru Srovname.cz vrcholí v týdnu začínajícím 12. prosince. Tento den, kdy denní tržby sedminásobně překonají průměr a prodá se zboží za 650 milionů korun, je mezi obchodníky označován jako „Cyber Monday“. Srovnávací server dodává, že letos internetové obchody pro předvánoční nákupy využije přibližně čtvrtina Čechů.