Kaufland dostal pokutu 13,6 milionu za porušení zákona o významné tržní síle

Kaufland

Kaufland Zdroj: Richard Rames

Trojka mezi obchodními řetězci na tuzemském trhu, společnost Kaufland ČR, dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 13,6 milionu korun. Podle antimonopolního úřadu firma porušila zákon o významné tržní síle. „Jedná se o první rozhodnutí úřadu v této oblasti. Prvostupňové rozhodnutí není dosud pravomocné a je možno proti němu v zákonné lhůtě podat rozklad (k předsedovi ÚOHS),“ uvedl místopředseda úřadu Hynek Brom. Zákon o významné tržní síle začal platit teprve loni v únoru.

Kaufland porušil zákon, když s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednával lhůty splatnosti faktur delší než 30 dní, což zákon nedovoluje, a za faktury také v delších termínech platil. Dalšího deliktu se Kaufland dopustil, když sjednával s více než 95 procenty svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů ve smlouvách nedovolené ustanovení. Na jeho základě by v případě postoupení pohledávky vůči Kauflandu třetím osobám měli povinnost hradit poplatek ve výši čtyři procenta z hodnoty postoupené pohledávky.

Kaufland také současně sjednával ustanovení o dodatečném skontu, na jehož základě požadoval v případě dřívějšího zaplacení faktury slevu, a to ve výši půl procenta za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena.

„Při této kombinaci podmínek tedy dodavatelé, kteří chtěli dostat své peníze před splatností faktur, byli nuceni volit, z důvodů zatížení poplatkem za postoupení pohledávky, ekonomicky méně výhodnou variantu skonta,“ uvedl Brom. Skonta i poplatky za převod pohledávek obchodní řetězec od svých dodavatelů skutečně inkasoval.

Kromě sankce uložil ÚOHS i nápravná opatření. Podle nich je obchodní řetězec Kaufland povinen odstranit ve svých smlouvách s dodavateli ustanovení o poplatku za postoupení pohledávky a dále uvést ustanovení o lhůtách splatnosti do souladu se zákonem o významné tržní síle. Učinit tak Kaufland musí do 90 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí.

Zda se Kaufland odvolá, zatím firma neví. „Naše společnost dosud neobdržela oficiální a písemné rozhodnutí ÚOHS. Rádi bychom vyčkali s naším stanoviskem, než jej obdržíme v plném rozsahu,“ řekl deníku E15 mluvčí Kauflandu Michael Šperl.