Kaufland musí zaplatit pokutu 22 milionů. Za jednání s dodavateli

Kaufland

Kaufland Zdroj: Richard Rames

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zvýšil o téměř devět milionů pokutu pro řetězec Kaufland za porušení zákona o významné tržní síle, který reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Společnost má zaplatit 22,1 milionu korun. Pokuta je pravomocná. Původně měl Kaufland zaplatit 13,63 milionu.

Kaufland se pokutě může bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Podle místopředsedy ÚOHS Hynka Broma firma porušila zákon, když sjednávala s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty delší než 30 dní a platby i realizovala.

V postupu firmy našel ÚOHS i další chyby. Obchodní řetězec sjednával s 95 procenty svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů pro případ postoupení pohledávky třetím osobám povinnost hradit vedle nákladů spojených se zpracováním této agendy ještě poplatek ve čtyřprocentní výši pohledávky.

„Současně Kaufland pro případ úhrady faktur dodavatelům před lhůtou splatnosti účtoval takzvané dodatečné skonto ve výši 0,5 procenta z předčasně uhrazené faktury za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena,“ uvedl Brom. Podle něj byl tento postup nezákonný a řetězec podřídil své dodavatele povinnostem vytvářejícím nerovnováhu mezi smluvními stranami.

Aktuální rozhodnutí je prvním větším případem, který ÚOHS za tři roky platnosti zákona o významné tržní síle uzavřel. Brom před týdnem uvedl, že ÚOHS nyní vede celkem šest správních řízení. Už dříve uzavřel bez pokuty spor s Aholdem.

Zákon často kritizují odborníci. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila.