Kofola dál expanduje na Slovensku. Koupila nápojářskou firmu WAD Group

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Společnost Kofola podepsala smlouvu o koupi firmy WAD GROUP, která ze 40 procent vlastní slovenské nápojářské seskupení Water Holding. Cenu nezveřejnila.

Water Holding je stoprocentním majitelem společností Slovenské pramene a žriedla, Stredoslovenské žriedla a Zlatá studňa. „K dokončení transakce a nepřímému nabytí minoritního podílu ve Water Holding zbývá splnit standardní odkládací podmínky,“ uvedla mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

Původními vlastníky společnosti WAD Group byli manželé Šofrankovi, zbylých 60 procent akcií v seskupení Water Holding drží podle slovenského serveru Trend.sk skupina podnikatelů kolem Jána Sabola. Zlatá Studňa na trh dodává minerálky, ovocné nápoje a sirupy, k výrobkům dalších dvou firem ve Water Holdingu patří minerálky Budiš, Fatra a Gemerka.

Členem skupiny Kofola se letos v březnu stal další výrobce minerálních vod, slovinská společnost Radenska. Na Slovensku Kofola počátkem roku 2008 koupila od vinařské společnost Vitis Pezinok ochrannou známku Vinea, pod kterou se vyrábí hroznový nealkoholický nápoj. Mezi značky Kofoly patří také voda Rajec, která se čerpá z pramene ve slovenské Rajecké dolině.

K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří také ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Snipp, Chito, Top Topic, Citro Cola a Citronela a také čerstvé ovocné a zeleninové šťávy UGO. V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola, Orangina a Pickwick. Pro ČR a Slovensko je firma výhradním distributorem značek Evian a Badoit a výrobků společnosti Rauch a v Česku dodává obchodům a restauracím také minerálku Vincentka.

Složitá situace na polském trhu

Kofola má osm výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku. V letošním prvním čtvrtletí skupině Kofola klesl obrat o 3,8 procenta na 1,27 miliardy korun a provozní zisk EBITDA se snížil o tři procenta na 146 milionů korun. Pokles podle firmy ovlivnila hlavně složitá situace na polském trhu.

Minulý měsíc Kofola uvedla, že uvažuje o přesunu sídla firmy z Polska zpátky do České republiky a nabídku akcií na pražské burze. Nyní se s akciemi Kofoly obchoduje na burze ve Varšavě.