Kongresové centrum Praha předpovídá příznivý rok. Utržilo o třetinu více

Pražské Kongresové centrum

Pražské Kongresové centrum Zdroj: Jan Rasch, Euro

Kongresové centrum Praha (KCP) vykázalo za první čtvrtletí letošního roku účetní zisk dva miliony korun. Zisk zvýšilo snížením nákladů a meziročním nárůstem tržeb, uvedl ředitel KCP Michal Kárník. Zisk před zdaněním by podle něj mohl být do konce roku až desetinásobný. Do veřejných rozpočtů přinese KCP každý rok téměř půl miliardy korun. Akcionáři KCP jsou Praha a stát prostřednictvím ministerstva financí, stát drží většinu akcií.

„Dosavadní hospodaření společnosti indikuje poměrně optimistický vývoj pro celý rok 2015,“ řekl Kárník s tím, že tržby KCP vzrostly asi o 31 procent.

Vrchol sezony ještě přijde

V dubnu pak zisk centra vzrostl ještě o další zhruba milion korun. „Začátek roku je vždy slabší, kongresová sezona je na vrcholu v dubnu až červnu a pak od září do listopadu. Pravda je, že v posledních letech pro nás začíná být dobrý i červenec,“ sdělil Kárník.

Celkově by se letos podle ředitele mohlo centrum dostat na účetní zisk okolo 20 milionů korun. „Z hlediska výnosů máme hlavní sezónu teprve před sebou a rozsah rezervací se vyvíjí velmi dobře,“ řekl.

KCP se loni na jaře zbavilo svého zhruba dvoumiliardového dluhu. Do dluhu původně až čtyřmiliardového se dostalo v roce 2000 kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Objednavatelem oprav a ručitelem byl stát, který poté na splácení dluhu nedal peníze. Polovinu půjčky tak firma splatila sama. Dalších 1,85 miliardy korun v uplynulých měsících stát nakonec zaplatil, když vstoupil do majetkové struktury KCP. Stát vlastní 54,4 procenta.