Na Rio prosází Češi přes tři čtvrtě miliardy. Fotbal a hokej to nepřekoná

Olympiáda v Rio de Janeiro 2016

Olympiáda v Rio de Janeiro 2016 Zdroj: CTK

Letní olympijské hry jsou i přes ekonomické potíže pořadatelů a vzdálené časové pásmo v centru pozornosti sázejících z Česka. Zájem je podle sázkových kanceláří oproti předchozím hrám v Londýně až trojnásobný.

Přes tři čtvrtě miliardy korun prosází - bez započítání výher - lidé kvůli zítra začínajícím letním olympijským hrám v dalekém Rio de Janeiro. Oproti předchozím a velmi pozitivně vnímaným hrám v Londýně - které se konaly jen s hodinovým předstihem oproti středoevropskému času - je to až trojnásobek.

Na fotbalové mistrovství Evropy a hokejový světový šampionát to ale stále nemá. Jen na letošní Euro lidé prosázeli rekordních 1,7 miliardy. A to se akce v Riu, kde je o pět hodin méně, účastní přes deset tisíc sportovců. Na vyšším zájmu oproti Londýnu má však zásadní podíl možnost sázet přes stále se zrychlující internet.

„Očekáváme, že přijmeme sázky minimálně ve stejné výši jako na zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014, což bylo 350 milionů korun. Tehdy to byl rekord mezi olympiádami,“ uvedl mluvčí tuzemské sázkové jedničky Tipsportu Michal Peterka. Na hry v Londýně před čtyřmi lety pak lidé vsadili tři sta milionů. „Uvidíme, jak výši náběrů ovlivní časový posun, pro Evropany ne úplně ideální pro sledování některých přenosů, nebo neúčast některých top sportovců,“ dodal.

Podle středoevropské sázkové jedničky a tuzemské dvojky Fortuny budou sázky na soupeření v Riu téměř trojnásobné. U her v Londýně totiž lidé u Fortuny vsadili 130 milionů, nyní by to mohlo být stejně jako u Tipsportu kolem 350 milionů. Na fotbalové Euro ale vsadili 655 milionů korun, na hokejový světový šampionát pak 420 milionů. „Hry v Londýně ale budou překonány. Čtyři roky je v kursovém sázení dlouhá doba, celé odvětví se vyvíjí velmi rychle, v otázce nabídky i servisu,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Vybrané sázky na letní olympijské hry v Riu de JaneiroVybrané sázky na letní olympijské hry v Riu de Janeiro

Také podle sázkové společnosti Chance se letní olympiáda zařadí až na třetí místo letošních sportovních sázkařských událostí za fotbal a hokej. Ve srovnání s minulými olympiádami ale čekají rovněž nárůst. „Před čtyřmi roky si lidé u Chance vsadili za 60 milionů korun. Už dnes evidujeme sázky přes šest milionů korun, a to letní hry ještě ani nezačaly,“ uvedla mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Více o LOH v Riu čtěte v zítřejším vydání deníku E15

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE