OBI chce prý ovládnout rakouského konkurenta Baumax

Prodejna Obi

Prodejna Obi Zdroj: Viktor Marta via Geolocation, CC BY-ND 3.0

Německá skupina OBI, která provozuje síť hobbymarketů, má podle německého deníku Lebensmittel Zeitung zájem o koupi rakouského konkurenta Baumax. Firma, která stejně jako Baumax působí i v České republice, prý již kvůli tomu jednala s věřitelskými bankami Baumaxu. Pro OBI by to podle listu byla největší akvizice v historii.

Baumax podobně jako jiné hobbymarkety v Evropě doplatil na nízkou poptávku spojenou se špatnou situací na trhu s bydlením a hospodářskými problémy řady ekonomik. Společnost nyní uskutečňuje plán restrukturalizace, který vypracovala s věřitelskými bankami.

Mluvčí dvou z těchto finančních ústavů se k věci odmítli vyjádřit, stejně jako majitel OBI, kterým je německá skupina Tengelmann, podotýká agentura Reuters. Mluvčí bauMaxu uvedla, že žádný „proces prodeje“ v současnosti neprobíhá a banky stojí za prováděnými restrukturalizačními plány.

OBI působí v 11 evropských zemích
V Německu má OBI v současnosti 350 prodejen, dalších 228 provozuje v dalších deseti evropských zemích, stojí na webu této společnosti v Česku. Baumax má zastoupení v šesti státech Evropy. V současné době provozuje 127 prodejen, z nichž 24 se nachází v tuzemsku.