Operátor Opencard vydá akcie za sto milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Společnost Operátor Opencard, jejímž stoprocentním vlastníkem je hlavní město Praha, vydá deset akcií, každou v hodnotě 10 milionů korun. Kmenové akcie převezme magistrát a uloží je v trezoru. Společnost má na starosti správu problematického projektu opencard.

Hlavní město podle mluvčí Petry Hrubé v uplynulém období stejně řešilo převzetí akcií od dalších akciových společností v majetkovém portfoliu metropole.

„Podíl hlavního města Prahy na základním kapitálu společnosti činí 100 procent. Základní kapitál společnosti činí 100 milionů korun a je rozdělen na 10 kmenových akcií, každá o jmenovité hodnotě 10 milionů korun,“ sdělila Hrubá.

Operátor Opencard byl v obchodním rejstříku zapsán 19. března letošního roku. Rada si od firmy slibuje sjednocení a zjednodušení dosud roztříštěného provozu, správy a rozvoje projektu. Založení společnosti je navíc podmínkou pro vstup potencionálních partnerů.

Zájem projevily banky a platební instituce. Vrcholným orgánem firmy bude valná hromada, tedy rada města. Orgány v podobě dozorčí rady a představenstva budou mít po třech členech se čtyřletým funkčním obdobím.