Pfizer se rozdělí na tři části a odloží zvyšování cen léků

Pfizer

Pfizer Zdroj: CC BY-SA 2.0: Montgomery County Planning Commission

Pfizer
2
Fotogalerie

Americká farmaceutická společnost Pfizer připravuje změnu firemní struktury a své aktivity rozdělí ze stávajících dvou do tří nových sekcí. Podle oznámení tak reaguje na měnící se potřeby pacientů. Oznámení největšího výrobce léků ve Spojených státech přichází den poté, co se podnik v reakci na kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa rozhodl odložit na období maximálně půl roku zvyšování cen některých léků.

První divize s názvem Innovative Medicines bude zastřešovat inovativní léčiva, druhá se bude jmenovat Established Medicines a zaměří se na léčiva zavedená, zatímco třetí divize nazvaná Consumer Healthcare se bude věnovat spotřební medicíně.

"Toto rozčlenění nám umožní lépe se zaměřit na různé pacienty na různých trzích," řekl podle agentury Reuters provozní ředitel Albert Bourla. Změny by měly vstoupit v platnost na začátku fiskálního roku 2019.

V současnosti se Pfizer člení na dvě divize - inovativní medicínu a spotřební medicínu. Sekci spotřební medicíny se firma snaží prodat nebo vyčlenit už od loňského roku. V květnu Pfizer oznámil, že pro divizi s hodnotou zhruba 15 miliard dolarů (331 miliard korun) zatím neobdržel přijatelnou nabídku. Pfizer dodal, že nadále vyhodnocuje možnosti podnikání v této oblasti a že konečné rozhodnutí padne letos.

Loňské tržby Pfizeru činily 52,55 miliardy dolarů (téměř 1,2 bilionu korun). Společnost vyrábí širokou škálu produktů, od balzámů na rty až po přípravek na podporu mužské potence Viagra.