V Česku se prodává stále více léků, trh loni přesáhl sedmdesát miliard korun

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Farmaceutické firmy loni prodaly v České republice více léků než v předchozím roce. Celková hodnota prodaných léčiv dokonce překročila hranici sedmdesáti miliard korun, což je meziročně o šest procent více. Vyplývá to z analýzy společnosti Sprinx Systems. Tolik se za léky utratilo naposledy před deseti lety

V uvedeném celkovém objemu jsou zahrnuty také přípravky, které z Česka putovaly do zahraničí – ať už tam byly od počátku primárně určeny nebo to byl takzvaný reexport. Při něm obchodníci nakoupí v tuzemsku léky s českými krabičkami, přebalí je nebo vloží příbalový leták v jiném jazyce a se ziskem je prodají v cizí zemi s vyššími cenami.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv byl objem trhu s léky distribuovanými čistě na českém území meziročně také bezmála o šest procent vyšší, dosáhl objemu 67,9 miliardy korun. Ceny i počty prodaných balení jsou silně ovlivněny politikou státu. Omezení a rychlé snižování cen a úhrad byly také důvodem velkého propadu trhu v roce 2008.

„Po roce 2008, velmi pravděpodobně působením regulačních mechanismů, objem trhu poklesl pod šedesát miliard korun a trvalo mu to pět let, než se dostal stabilně nad tuto hodnotu,“ poznamenal analytik společnosti Sprinx Systems Jiří Stránský.

Tuzemský trh s léky ve finančním vyjádření kontinuálně roste od roku 2013. Boom zaznamenává zvláště skupina takzvaných centrových léků. To jsou drahé přípravky podávané jen ve specializovaných centrech, většinou moderní biologické léky na rakovinu, roztroušenou sklerózu a další vážné chronické choroby.

Tyto přípravky také vévodí tabulce léčivých přípravků podle nejvyšších tržeb. Na prvním místě tu je přípravek Humira firmy AbbVie, kterého se loni podle lékového ústavu prodalo pro zdravotnická zařízení v Česku za 822,7 milionu korun ve výrobních cenách. Bylo to více než 42 tisíc balení. Humira se používá na některé případy revmatoidní artritidy, nespecifických střevních zánětů a další choroby. Uvádí se, že Humira je lékem s největšími tržbami i globálně, předloni se ho prodalo za šestnáct miliard dolarů.

Objem trhu s léčivy (v miliardách korun) Pramen: Sprinx SystemsPramen: Sprinx Systems|E15