Po stopách Lenina: čínští turisté objevují Rusko. Investory táhne Bajkal

Socha Lenina

Socha Lenina Zdroj: reuters

Petrohrad
Petrohrad
Petrohrad
Petrohrad
Petrohrad
26
Fotogalerie

Vztahy Moskvy s Čínou jsou podle ruského prezidenta Vladimira Putina nejlepší v historii a sbližování obou zemí se projevuje i v cestovním ruchu. Celkový počet návštěvníků z Říše středu má letos podle odhadů Euromonitoru přesáhnout rekordních 1,1 milionu, což by představovalo 16procentní meziroční nárůst. Další turisty, a to nejen z Číny, by v budoucnu mohl nalákat i rezort u jezera Bajkal. Čínští podnikatelé chtějí do jeho rozvoje investovat v přepočtu 271 miliard korun.

Hoteliérská společnost Grand Baikal totiž podepsala s čínskými firmami memorandum o investicích do tamní dopravní infrastruktury a turistických atrakcí. Na rozvoj oblasti by měly vyčlenit až 11 miliard dolarů (271 miliard korun).

K zatraktivnění Ruska v očích cestovatelů přispívají nejen pamětihodnosti, ale také oslabený rubl a bezpečnostní situace v Evropě, poznamenává list The Wall Street Journal (WSJ). Mnoho lidí se tak vydává poznat Evropu z trochu jiného úhlu pohledu - prostřednictvím západního cípu Ruska. Právě do jeho evropské části míří zhruba polovina z více než milionu čínských turistů. "Ve stínu obav z teroristických útoků se Rusko jeví jako velmi bezpečná alternativa," poznamenává Wolfgang Arlt, ředitel Čínského výzkumného institutu pro turismus.

Velkým turistickým lákadlem je pro mnoho Číňanů i historie ruského komunismu. Podle zážitkové cestovní kanceláře Russian Discovery se jen loni vydalo 200 tisíc z nich na cestu po stopách Lenina. Kromě jeho rodného Uljanovsku navštěvují také Kazaň, kde vůdce bolševické revoluce studoval, Petrohrad a samozřejmě i moskevské mauzoleum.

Podle WSJ lze očekávat, že tento "rudý turismus" bude dále vzkvétat při příležitosti blížícího se stého výročí Velké říjnové socialistické revoluce. „Cesty do Ruska jsou v Číně vnímány jako politicky korektní,“ říká dodává Arlt. Mnoho návštěvníků láká také hrob čínského komunistického vůdce Wang Minga v Moskvě. I přes tuto dějinnou spřízněnost obou zemí však zatím není Říše středu státem, odkud do Ruska přijíždí nejvíce turistů. Vede Francie, následují Spojené státy a Španělsko.