Podnikání za korunu: portálu Travelsun.cz naletělo tisíc lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15 Michal Nosek

Nabídkám levných dovolených portálu Travelsun.cz zřejmě naletěla téměř tisícovka lidí, kteří zaplatili více než šest milionů korun. Webové stránky portálu, nabízející zájezdy zlevněné až o 70 procent, jsou od pátku nefunkční. Činnost Travelsun už prověřuje německá policie.

Na možný podvod upozornil server Krachycestovek.cz. Podle něj je provozovatelem Travelsun.cz tuzemská firma Am Basten Ankauf, která byla zapsána do obchodního rejstříku teprve 5. června. Základní jmění této společnosti je pouhá jedna koruna.

Podezřelá je také skutečnost, že na adrese sídla firmy v pražské Kubelíkově ulici jsou stovky dalších subjektů. Jednatelem a jediným majitelem Am Basten Ankauf je 37letý Martin Otáhal ze Šluknova, který v obchodním rejstříku figuruje v několika desítkách společností.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) na základě stížností klientů již na portál upozornila Českou obchodní inspekci a ministerstvo pro místní rozvoj.

Platby bez smlouvy

„Po provedení rezervace na webových stránkách obdrží klient ihned výzvu k platbě, aniž by měl uzavřenou smlouvu o zájezdu. Po přijetí platby společnost opět informuje, že cestovní smlouvu a vouchery obdrží klienti nejdéle tři dny před odjezdem,“ napsal asociaci jeden z klientů portálu.

Pořadatelem zájezdu je německá cestovní kancelář Greeklandreisenz z Krefeldu, na jejíž adrese ale sídlí pouze společnost s názvem Greektours Reisebüro.

Podle tajemnice AČCKA Kateřiny Petříčkové webové stránky údajně již několik let zavedené společnosti Greeklandreisen byly dle uvedeny do provozu 27. července. „Neobsahují žádnou nabídku zájezdů a graficky i obsahově napodobují web skutečné CK Greektours Reisebüro,“ dodala Petříčková.

Travelsun v hledáčku německé policie

Podnikání dovolenkového portálu Travelsun.cz už prověřuje podle Českého rozhlasu německá policie. „Trestní oznámení jsme obdrželi. Naši vyšetřovatelé už na případu pracují,“ cituje rozhlas Azor Kniely z krefeldské policie. Stížnosti na činnost portálu se od minulého týdne objevují i v internetových diskusních fórech.

Sám Martin Otáhal se ke svému podnikání vyjádřil v diskusi na portálu Cestovatel.cz, kde tvrdí, že jeho firma není žádná cestovní kancelář. Prý jen provozuje slevový portál s akčními nabídkami zájezdů od jiné cestovky. „Jedná se o německou CK Greeklandreisen. Za kvalitu jejich stránek nejsem zodpovědný, ale mohu všechny ujistit, že tato společnost na německém trhu prodává úspěšně své zájezdy již několik let,“ tvrdí Otáhal.

Podle serveru Krachycestovek.cz soudní exekutoři v posledních dvou letech zabavili Otáhalovi jeho obchodní podíl v několika společnostech. „Například v Global Innovation s.r.o., Orion Seven s.r.o. či RAJAN, s.r.o.,“ vyjmenoval portál.

Neutrácejte za zájezdy, které se pro vás nehodí