Praha získala „královnu konferencí“. Byznysmeny přesvědčilo Kongresové centrum

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Hlavní město zvítězilo nad ruským Petrohradem a polským městem Gdaňsk. V roce 2017 bude hostit prestižní konferenci Mezinárodní kongresové a konferenční asociace ICCA. Byznysmeny zaujal plán modernizace pražského Kongresového centra, kterou má magistrát v plánu.

„Byli jsme schopni jasně říct, co se stane s Kongresovým centrem, a že máme na modernizaci připravené peníze,“ sdělil serveru E15.cz náměstek primátora Václav Novotný. Praha má podle něj navíc rekonstrukci centra dokonale smluvně i technicky podloženou.

Konference asociace ICCA podle Novotného může Prahu vyšvihnout mezi nejvýznamnější kongresové hráče starého kontinentu. „Je to něco jako známka kvality,“ sdělil Novotný.

Dodal, že modernizace Kongresového centra je pro další země příkladem, co se dá dělat s budovami, které vznikaly jako zázemí pro konference v 70. a 80. letech minulého století. „Také jsme se poučili z předešlých neúspěšných pokusů konferenci získat,“ konstatoval Novotný. Do Frankfurtu nad Mohanem, kde se o hostitelství konference rozhodovalo, tak přijel přednosti Prahy kromě náměstka Novotného propagovat také primátor Tomáš Hudeček.

Hlavní město se kromě Kongresového centra snažilo přesvědčit i kvalitními službami a spoluprací veřejného a soukromého sektoru.

Praha se v posledních letech pomalu vrací mezi světové kongresové matadory. Ve světovém žebříčku se jí oproti roku 2010, kdy zaujímala 19. místo, podařilo během tří let posunout o osm pozic „nahoru“. Ve světovém měřítku s celkovým počtem 121 akcí obhájila loni pozici 11. kongresové destinace světa. Pražský magistrát má ale ještě mnohem vyšší ambice. Do roku 2020 by náměstek Novotný Prahu rád viděl v první evropské pětce.

Nejlepší pozici na světovém kongresovém žebříčku dle ICCA zaznamenala Praha v roce 2006, kdy se umístila na osmém místě. Podle asociace Prague Convention Bureau se v té době se Praha „prodávala relativně sama“ a po zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000 bylo Kongresové centrum Praha na vysoké úrovni.