Přátelé Klause a Pitra investují do ústavu pečujícího o lidi s demencí

Alzheimer Home Zátiší v Praze-Kunraticích.

Alzheimer Home Zátiší v Praze-Kunraticích. Zdroj: Alzheimer Home

Ve firmě stojící za Alzheimer Home Zátiší, ústavu pro osoby postižené demenci vedeném expolitikem ODS Borisem Štastným, se rok po otevření přeskupily podíly.

Majority se zbavila společnost Semi Invest, která má blízko ke kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi. Její představitel Milan Šedivý si ve firmě nechal jako fyzická osoba třicet procent.

„Samotná změna struktury společníků společnosti Alzheimer Home s.r.o. neměla a nemá jakýkoli vliv na činnost našeho zařízení, toto je organizačně i ekonomicky soběstačnou a úspěšně expandující organizací,“ uvedl Šťastný, který je předsedou správní rady centra. Ve zřizovatelské firmě ústavu drží dvacet procent.

Pětinový podíl od „Pitrovců“ získal nově Milan Velek, lobbista a někdejší příslušník komunistické tajné služby. Ještě v době, kdy Václav Klaus vykonával funkci prezidenta, patřil s Borisem Šťastným do okruhu jeho nejbližších kamarádů. Třicet procent drží v Alzheimer Home od letoška také Aurex Holding podnikatele Kamila Marvánka.

„Nákup obchodního podílu v Alzheimer Home jsme vyhodnotili jako dobrou investiční příležitost. Podíl hodláme se ziskem prodat a jednání již probíhají,“ sdělil byznysmen.

Marvánek patřil k parťákům Tomáše Pitra v době, kdy jeho skupina ve spolupráci s později zavražděným Františkem Mrázkem kontrolovala zpracovatele olejnin Setuza. Marvánkovo jméno do médií proniklo rovněž v souvislosti se zmizelým fotbalovým bossem Miroslavem Křížem. Marvánek s ním podnikal.