Soukromníci stavějí domovy pro lidi s alzheimerem, vzniknou jich desítky

Služby v soukromých zařízeních pro seniory se financují obdobně jako ve veřejných. Klient jim dává celý svůj příspěvek na sociální péči a platí 11 500 korun měsíčně za ubytování a stravu. Soukromí provozovatelé ale zpravidla nedostávají dotace od kraje ani města, zato vybírají doplatek od klienta. Obvykle to je do deseti tisíc korun měsíčně.

Služby v soukromých zařízeních pro seniory se financují obdobně jako ve veřejných. Klient jim dává celý svůj příspěvek na sociální péči a platí 11 500 korun měsíčně za ubytování a stravu. Soukromí provozovatelé ale zpravidla nedostávají dotace od kraje ani města, zato vybírají doplatek od klienta. Obvykle to je do deseti tisíc korun měsíčně. Zdroj: ctk

Komerční provozovatelé domovů pro lidi s demencí plánují další růst. Jen pětice stávajících etablovaných sítí ohlašuje v příštích několika letech otevření dalších 33 nových zařízení.

V roce 2010 tvořila obecní a krajská zařízení 76 procent všech domovů zvláštní péče, které se mohou starat o lidi s alzheimerem. V roce 2015 jen 62,5 procenta. Kategorie „ostatních“ zařízení, kam patří i církevní a neziskoví provozovatelé, se za posledních pět let více než zdvojnásobila ze 42 na 96 zařízení.

Domovů, které provozují města a kraje, přibývá pomaleji. Co je pro obecní rozpočty zátěž, je pro podnikatele příležitost. Mezi ambiciózní rostoucí projekty patří Senior Holding developera Roberta Sekery.

V následujících letech chce ke svým třem zařízením přidat dalších třináct. Domovy GrandPark ze skupiny EBM Group plánují do pěti let postavit deset nových domovů celkem za více než miliardu korun. I největší dosavadní hráč, Alzheimer centrum, plánuje svou síť dvanácti zařízení rozšířit. Očekávaný trend věstí dostatečnou poptávku i v příštích letech.

V Česku je teď zhruba 150 tisíc lidí s demencí, do roku 2050 jich má být dvojnásobek. Například domovy GrandPark drží díky propojení s developerem náklady na stavbu nového zařízení kolem 740 tisíc na jedno lůžko.

„U pěti nových zařízení, financovaných obcí či krajem v poslední době byly pořizovací náklady na jedno lůžko v průměru dva miliony korun,“ poznamenala Věra Breiová z GrandParku.

Na spolupráci se soukromníkem vsadí Praha 3. Městská část ze svých peněz postaví na Jarově budovu, ve které bude zhruba 120 lůžek. Pak ale vyhlásí soutěž na komerčního provozovatele, který bude platit nájem, a vyčlení část kapacity pro klienty města.

Počty domovů pro seniory a lidi s demencíPočty domovů pro seniory a lidi s demencí|E15

„Soukromý provozovatel umí takové zařízení provozovat levněji, než kdyby to Praha 3 dělala sama,“ vysvětluje zástupce starostky Prahy 3 Ivan Holeček (ČSSD). Městská část tak bude mít naději, že se jí investice do budovy na nájmu postupně vrátí.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je celková kapacita domovů pro seniory v republice v současnosti dostatečná, ale jsou nerovnoměrně rozložené. Velký podíl lidí s demencí zůstává doma s pomocí terénních a ambulantních sociálních služeb.

„Pro některé seniory je tato péče dostačující, preferují ji, protože mohou stále bydlet ve své domácnosti,“ uvádí mluvčí ministerstva Petr Habáň.