Rakouský Baumax zabředl v Česku do ztrát

Maskot firmy Baumax.

Maskot firmy Baumax.

Až dnes budou rakouští manažeři Baumaxu stříhat pásku u obří prodejny v Praze-Michli, možná se jim bude lehce třást ruka. Nový obchod má řetězci pro kutily a zahrádkáře pomoci vybřednout ze ztráty, z níž se firma nemůže v Česku vymanit už od roku 2010.

„Do černých čísel se chce Baumax na tuzemském trhu dostat v roce 2014,“ řekl deníku E15 šéf české části rakouského koncernu Markus Dulle. Kromě nové provozovny řetězec při vylepšování výsledku sází i na snižování provozních nákladů.
Za rok 2011 společnost na provozní úrovni prodělala 218 milionů korun. Výši ztráty za loňský rok zatím Dulle neupřesnil, ale měla by být o něco mírnější. Tržby Baumaxu zůstaly za rok 2012 stejně jako o rok dříve přibližně na 4,4 miliardy korun.

Kvůli krizi už Baumax v Česku pozastavil expanzi. Nový hypermarket v Michli je výjimkou. „V příštích třech až pěti letech v Česku žádnou další prodejnu neplánujeme,“ poznamenal Dulle. Spolu s otevřením nového hypermarketu zavře Baumax provozovnu na pražském Chodově a personál přesune do Michle. Celkem má společnost v Česku, které je pro ni po Rakousku největším trhem, 24 obchodů.

„Česká republika je pro nás strategická a odchod rozhodně neplánujeme,“ zdůraznil předseda představenstva celého koncernu Michael Hürter. Baumax čelí potížím rovněž na úrovni celé stejnojmenné skupiny, když podle posledních dostupných údajů předloni prodělal přibližně 375 milionů korun. Tržby celé skupiny činily ve stejném období zhruba 38 miliard korun. Koncern podniká v devíti zemích střední a jihovýchodní Evropy včetně Turecka, zaměstnává kolem jedenácti tisíc lidí.

Ostatní hobbymarkety zatím k hospodářským výsledkům za loňský rok sdílné nebyly. Na trend však mohou poukazovat čísla největších z nich alespoň za předloňský rok. Prodejnám OBI klesl provozní zisk o šestnáct procent na 527 milionů korun a Hornbach Baumarkt CS snížil výsledek o 28 procent na 380 milionů. Oba řetězce přitom měly tržby kolem pěti až šesti miliard korun.