Španělská Matz Erreka přichází do Olomouce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: vgp.cz

Průmyslový park společnosti VGP u Olomouce se rozroste o dalšího důležitého nájemníka. Výrobu dílů pro automobilky tam rozjede španělská firma Matz Erreka, uvedl Jakub Holec, ředitel 108 Agency, která pronájem zprostředkovala.

Španělé si v Olomouci pronajali na sedm let 2500 metrů čtverečních ploch. O pracovníky, kterých budou potřebovat nejméně šest desítek, mít nouzi nebudou. Olomoucký kraj v květnu společně s Karlovarským krajem vykázal třetí nejvyšší nezaměstnanost v zemi, a to 8,8 procenta.

Sama hanácká metropole nabízí se sto tisíci obyvateli, univerzitou a víc než dvěma desítkami odborných škol dobrý zásobník nadprůměrně kvalifikované pracovní síly.

Důraz na spoluúčast zaměstnanců

Společnost Matz Erreka vyrábí pro automobilový průmysl například dveřní systémy. Firma je součástí družstevní korporace Mondragon. Skupina vznikla v roce 1956 a funguje na bázi zaměstnaneckého spoluvlastnictví. Korporace klade důraz na spoluúčast zaměstnanců na řízení, co nejmenší mzdové rozdíly a dobré sociální zabezpečení. Na konci loňského roku zaměstnávala prostřednictvím 256 podniků přes 83 tisíc lidí. Podle posledních dostupných údajů skupina ročně utrží přibližně patnáct miliard eur, tedy zhruba 375 miliard korun.