Tesco jako první zahraniční firma investuje do supermarketů v Indii

Akcie řetězce Tesco se propadly

Akcie řetězce Tesco se propadly Zdroj: tesco

Britská maloobchodní společnost Tesco si podala žádost o vstup do indické firmy Trent Hypermarket, zřejmě se tak stane prvním zahraničním investorem v indickém maloobchodním sektoru. Indická vláda umožnila zahraničním investorům od září 2012 vlastnit v indických retailových firmách podíl až 51 procent, doposud ale žádnou žádost o investici neobdržela.

Jeden z činitelů indického ministerstva obchodu agentuře Reuters řekl, že Tesco již podalo žádost u indické Rady pro podporu zahraničních investic a plánuje v zemi investovat 110 milionů dolarů (asi 2,2 miliardy Kč).

Trent je divizí indické skupiny Tata Group. Tesco a Trent ve společném oznámení uvedly, že Tesco má v úmyslu koupit v Trentu podíl 50 procent. Trent provozuje řetězec 16 hypermarketů Star Bazaar v jižní a západní části Indie a Tesco již s řetězcem Star Bazaar spolupracuje.

Hodnota indického maloobchodního sektoru se odhaduje na 500 miliard dolarů. Dohoda je potvrzením, že Tesco nadále hodlá expandovat v zahraničí, přestože se nedávno rozhodlo zavřít své ztrátové aktivity v Japonsku a USA a v současnosti investuje vysoké částky do zlepšení ziskovosti svých obchodů v Británii. Tesco je třetím největším maloobchodním řetězcem na světě.

Navrhovaná investice sice není příliš vysoká, rozhodnutí Teska je však považováno za vyslovení důvěry v potenciál Indie v době, kdy se tamní ekonomika potýká s problémy a v minulém čtvrtletí rostla nejpomaleji za posledních deset let. Za pomalým růstem stojí hlavně slabé firemní investice.

Vývoj akcií Teska za poslední 4 roky:2982115:normal690:true:trueZdroj: Yahoo Finance

Rozhodnutí indické vlády uvolnit investice v maloobchodním sektoru vyvolalo velkou kritiku dalších politických stran. Ty se obávají, že schválený krok bude mít negativní dopady na miliony rodinných obchodů s potravinami.

Podle vlády a globálních obchodních řetězců však má uvolnění pravidel vytvořit nová pracovní místa a pomoci překonat chronické problémy se zásobováním potravinami, což v Indii prudce zvyšuje ceny potravin.

Nejistá pravidla o odpor opozičních politických stran zatím všechny velké světové řetězce od vstupu na indický maloobchodní trh odradily. Největší maloobchodní řetězec světa, americký Wal-Mart Stores, dokonce s odvoláním na nepřátelské předpisy nedávno zrušil účast ve společném velkoobchodním podniku se společností Bharti Enterprises.