Tipšestka nepřežila nápor Sportky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Znovuzrození Sazky a její vlajkové lodi Sportky má druhou oběť. Po loňském konci hry SuperLoto od Fortuny nyní podle zjištění deníku E15 kvůli nezájmu sázejících v tichosti skončila i Tipšestka provozovaná od července 2011 sázkovou kanceláří Tipsport.

Tipšestka přitom byla první konkurenční číselnou loterií po padesát let trvajícím monopolu staré a posléze zkrachovalé Sazky vlastněné sportovními svazy. „Tipšestku jsme v březnu stáhli z nabídky a její provoz ukončili. Pro naše klienty nyní nabízíme v pobočkách Tipsportu již zavedenou a úspěšnou loterii Korunka,“ potvrdil mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava bez dalších podrobností.

Podle expertů je krok Tipsportu logický. „Šlo o sympatický pokus prorazit na trhu číselných loterií, ale tím, že se nová Sazka dostala opět do sedla, to nevyšlo,“ míní šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman.

Tipsport dlouho svou hru obhajoval i přes nízké tržby tím, že na rozdíl od Sportky a Fortuny Loto jde o nízkonákladový projekt. Investice do něj činily na počátku zhruba 20 milionů korun, tedy výrazně méně než u konkurence. Podíl Tipšestky předloni ani loni ale nepřekročil ani procento a její týdenní tržby pomalu klesaly z počátečních zhruba dvou milionů na závěrečných 30 až 40 tisíc.

Zmrtvýchvstání Sazky

Fortuna odstartovala své Loto jen týden po Tipsportu. Obě firmy tehdy chtěly svými hrami využít situace, kdy se stará Sazka dostala v květnu před třemi lety do konkurzu. Lidé tehdy na jaře před třemi lety hromadně přestávali sázet Sportku, která do té doby generovala přes pět miliard korun tržeb ročně. V době největší krize ale klesly tržby ze Sportky až o čtyři pětiny.

Na podzim 2011 ale loterijní podnik zkrachovalé Sazky ve výběrovém řízení vypsaném insolvenčním správcem koupila Sazka sázková kancelář, která nyní patří KKCG. Postupně se začala důvěra sázejících v tradiční Sportku vracet a její tržby stoupat. Loni i předloni již dosáhla podílu na trhu přes 95 procent, zatímco u Fortuny Loto činil podíl ani ne pět procent. A to i přesto, že předloni spustila druhou a na konci loňského roku ukončenou hru SuperLoto.
sázkysázky|E15