TMR na Slovensku investuje miliony eur, lyžování podraží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Největší lyžařská střediska na Slovensku v nadcházející sezoně zdraží skipasy. Zvýšení cen oznámila kromě jiných společnost Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje vleky a lanovky ve Vysokých a Nízkých Tatrách.

Lyžování v největším slovenském skiareálu v Jasné pod horou Chopok v Nízkých Tatrách bude stát dospělého v hlavní sezoně na jeden den 35 eur (zhruba 900 korun). Proti loňsku to představuje šestiprocentní zdražení. Cena šestidenní permanentky stoupne o čtyři procenta na 185 eur (4800 korun).

Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout také lyžaři, kteří zamíří na svahy v Tatranské Lomnici nebo na Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách. V tamních areálech přijde denní skipas na 30 eur oproti loňským 28 eurům. Šestidenní permanentka zdraží až o 13 procent na 156 eur. „Ceny jsou adekvátní tomu, jakou hodnotu jsme do střediska přinesli,“ řekl pro slovenské Hospodárske noviny předseda představenstva TMR Bohuš Hlavatý.

Mezi nejdůležitější investice společnosti v současnosti patří výměna kabinkové lanovky v Tatranské Lomnici a propojení severní a jižní strany hory Chopok v Jasné. Za rok proinvestuje více než 45 milionů eur (téměř 1,2 miliardy korun).

TMR kromě zdražování představila další novinky v ceníku. Dráž vyjdou skipasy během vánočních a novoročních svátků, mimo sezonu by pak měly být levnější. Návštěvníci mohou ušetřit i nákupem skipasu přes internet. „Ceny jsou na internetu stejné jako loni,“ uvádí Hlavatý.

Někteří odborníci s růstem cen nesouhlasí. „Turisté budou preferovat lyžování v Rakousku, kde mohou trávit dovolenou v neporovnatelně kvalitnějších podmínkách o 10, maximálně 20 procent dráž,“ říká pro Hospodárske noviny ekonomický analytik a bývalý generální sekretář slovenského Svazu obchodu a cestovního ruchu Jozef Orgonáš.

TMR se podílí i na provozu největšího českého střediska Špindlerův Mlýn v Krkonoších, kde lyžování podraží přibližně o sedm procent. Jednodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně zdraží na 750 korun z loňských sedmi stovek. I tady se zavádí zvláštní ceník pro vánoční a novoroční ceník, kdy jednodenní permanentka vyjde dospělého na 850 korun. Nově budou k dispozici také rodičovské a vratné skipasy.