Útok v Bangkoku může poškodit thajský turistický průmysl

Thajsko, Krabi

Thajsko, Krabi Zdroj: CC BY 2.0: Nicolas Vollmer; Flickr.com

Pondělní bombový útok v hinduistickém chrámu v centru Bangkoku, který si vyžádal 22 mrtvých a více než stovku zraněných, by mohl zasadit těžký úder thajskému turistickému průmyslu. Ten je přitom jedním z mála světlých bodů thajské ekonomiky, píše agentura Reuters.

„Bude to mít dopad na turistiku,“ uvedl thajský ministr financí Somaj Pasi. „Je však obtížné odhadnout vliv na hrubý domácí produkt, protože se nyní nacházíme mimo sezonu. Na jasnější důsledky musíme počkat do října. Modlíme se, aby turisté do té doby na tento incident zapomněli,“ dodal.

Mezi oběťmi pondělního útoku bylo sedm cizinců. Některé cestovní kanceláře působící v Thajsku již dnes hlásí, že jejich klienti ruší rezervace. Hongkong navíc vydal varování před zbytečnými cestami do Bangkoku.

Hlavní motor thajské ekonomiky

Thajská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 2,8 procenta a turistika představovala hlavní motor jejího růstu. Do Thajska známého krásnými plážemi a rušným nočním životem se po loňském vládním převratu začali vracet turisté. V první polovině letošního roku se počet příjezdů zahraničních návštěvníků zvýšil téměř o 30 procent na 14,9 milionu.

Chrám, který byl terčem pondělního útoku, se nachází v luxusní obchodní čtvrti plné prvotřídních butiků a restaurací. Recepční z pětihvězdičkového hotelu stojícího nedaleko místa výbuchu uvedla, že někteří hosté sice po útoku propadli panice, většina se však rozhodla zůstat.

„Domníváme se, že pokud nebudou následovat další incidenty, bude dopad na turistiku krátkodobý,“ řekl agentuře Reuters předseda turistické rady Thajska. „Thajsko zůstane destinací, kterou budou chtít turisté navštívit,“ dodal.