Vlastník Neoluxoru splatil úvěr

Břetislav Janoušek

Břetislav Janoušek Zdroj: Neoluxor

Největší česká síť knihkupectví Neoluxor a její sesterská společnost Neopalladium již nejsou v zástavě slovenské Tatra banky. Vlastník obou firem, Central European Books (CEB), který je součástí slovenského knižního gigantu Panta Rhei, totiž bance splatil úvěr ve výši 153 milionů korun. Vyplývá to z dokumentů Neopalladia, které má deník E15 k dispozici. Úvěr vznikl před dvěma roky v souvislosti se vstupem současných investorů do obou knižních firem.

Přesto se CEB podle všeho dluhů úplně nezbavila. „Splacení úvěru Tatra bance je důsledkem refinancováni aktivit firem CEB, Neoluxor a Neopalladium a přesunu k novým financujícím bankám,“ naznačil ředitel Neoluxoru Břetislav Janoušek, který nechtěl uvést jména nových bank.

Knižní impérium Panta Rhei splatilo úvěr Tatra bance v momentě, kdy narůstající dluhy a závazky vedly před několika týdny ke vstupu manažerů, spojených se skupinou J&T. Ti získali 40 procent společnosti. Přesto podle zástupců Neoluxoru refinancování s prodejem nijak nesouvisí. „Nejedná se o spolupráci s J&T Bankou,“ doplnil Janoušek, podle kterého dluhy vlastníků na knižní řetězce nijak nedopadají.

Novým vlastníkem Neoluxoru a Neopalladia se v roce 2010 stala Central European Books, kterou z poloviny vlastní síť knihkupectví Panta Rhei a z poloviny společnost Fortuna Libri SK. Ti předchozím vlastníkům Jiřímu Jiráskovi, Janu Kolátorovi a Michalu Suchánkovi zaplatili skoro 200 milionů korun.

Knihkupectví Neoluxor koupí slovenská Panta Rhei

Neoluxor už má čtečky

Podle ČTK drží Panta Rhei na slovenském trhu s knihami patnáctiprocentní podíl. Celkem provozuje 27 prodejen především v obchodních centrech. Společnost Neoluxor v roce 2010 dosáhla obratu ve výši 634 milionů korun (meziroční pokles o skoro pět procent), zisk narostl na 3,7 milionu korun.