Česká spořitelna zahajuje partnerství s Českou filharmonií unikátní oslavou

Videomapping v Rudolfinu

Videomapping v Rudolfinu Zdroj: archiv

V sobotu 5. září proběhne v pražském Rudolfinu nevídaná videomappingová projekce, na které oslavy kulatá výročí Česká spořitelna a Česká filharmonie. Samotný večírek bude uzavřený, veřejnost ale má možnost vše sledovat na obrazovkách před budovou.

Česká spořitelna letos slaví 190. narozeniny a pro své klienty a zaměstnance na oslavu tohoto význačného jubilea uspořádá exkluzivní koncert České filharmonie, který se bude konat 5. září 2015 na domovské scéně filharmonie v budově pražského Rudolfina.

Jeho součástí bude také evropská premiéra videomappingové projekce, kterou pod záštitou Signal festivalu připravuje 11 umělců a tvůrčích uskupení z šesti různých zemí světa. Bude to poprvé v České republice, kdy se videomapping odehraje uvnitř budovy. Pro všechny, kteří budou mít zájem, bude po celý den připravená spousta doprovodných aktivit: prohlídky Rudolfina, hry pro děti, fotokoutek s dobovými kostýmy, dobročinná Palečkova kavárna a další, pro zaměstnance a klienty pak VIP Modrá zóna České spořitelny. Samotný koncert mohou lidé sledovat také před Rudolfínem na velkoplošné obrazovce nebo živě na YouTube.

Videomapping v RudolfinuVideomapping v Rudolfinu | archiv

I Česká filharmonie slaví – 120. sezonu poprvé podpoří jako nový generální sponzor právě Česká spořitelna, která se tak vrací k základům: původní finanční ústav totiž stál za výstavbou Rudolfina, jež je od počátku domácí scénou filharmonie.

„Naše partnerství s Českou filharmonií začíná výjimečným koncertem a událostí,“ řekl předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka. „Ostatně umění podporovala naše společnost již od začátku a právě Rudolfinum jsme postavili a věnovali českému národu a hudbě. Symbolem tehdejší spořitelny byla včela, jako spořivý tvor, který pracuje a množí plody své práce, a i ve výzdobě Rudolfina ji můžete najít.“

Podle dirigenta Jiřího Bělohlávka trvala příprava partnerství filharmonie a finančního ústavu řadů měsíců, ba i let. „Nakonec je symbolické, že partnerství zahajujeme v roce dvou výročí,“ řekl Bělohlávek.

Idea videomappingové oslavy vznikla podle organizátorů náhodou. Podle Martina Pošty ze Signal festivalu vše začalo ve chvíli, kdy se během „světelného“ festivalu potkal s marketingovým ředitelem České spořitelny Josefem Havelkou. Na projektu pracuje rozsáhlý tým od února a ve výsledku jde podle pořadatelů o největší a také nejdelší videomappingovou událost přinejmenším u nás. Poprvé v České republice půjde o videomapping uvnitř budovy, navíc s živou hudbou: Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka připravila padesátiminutový program ze čtyř děl Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Petra Iljiče Čajkovského sestavený do symfonické podoby.