Česko 2013 podle Googlu: Volby, VyVolení a hokej

VyoVolení jsou nejhledanějším českým televizním pořadem na Googlu za rok 2013

VyoVolení jsou nejhledanějším českým televizním pořadem na Googlu za rok 2013

Podle Googlu žilo Česko v roce 2013 hlavně politikou, sportem a reality show. V žebříčcích, které Google sestavuje každý rok z dotazů zadávaných do vyhledávače, letos poprvé chybí online hry. Nejhledanější retailovou značkou je IKEA, nejhledanější bankou je Česká spořitelna. YouTube ovládl Ben Cristovao se songem Bomby.

Dotazy zadané do vyhledávače jsou zrcadlem společnosti, jelikož definují, čím žila, o co se zajímala nebo co ji trápilo. Výrazy, o které nejvíce stoupl zájem ve srovnání s loňským rokem (skokani), definují tzv. Ducha doby. Dodatečnými žebříčky jsou celkově nejhledanější výrazy v jednotlivých kategoriích, které popisují celkový (absolutní zájem), který se v průběhu času může a nemusí měnit. Skokani českého GoogluSkokani českého Googlu

„Opravdu velkým překvapením je absence online her, které v Česku bývaly nedílnou součástí každoročního žebříčku, a také to, že se letos do žebříčku propracovaly až tři osobnosti. Stejně jako loni i letos byl velký zájem o sport a reality show. Záhadou pro nás zůstává velké zvýšení vyhledávání výrazu Velikonoce,” říká PR manažerka českého Googlu Janka Miklík Zichová.

Nejoblíbenější zábava: TV reality show, hokej a obsah online

Jednoznačným skokanem roku 2013 je reality show VyVolení, vysílaná na televizní stanici Prima. Na jejím vítězství se bezesporu podílelo silné doplnění TV obsahu digitálním, díky kterému se příznivci show bavili různými možnostmi sledování a zapojení se do příběhů z vily. Superstar 2013 vysílaná na TV Nova naopak desítku skokanů uzavírá.

Češi jsou hokejový národ, takže je přirozené, že se čeští uživatelé letos intenzivně zajímali o informace z Mistrovství světa v ledním hokeji. S hokejovým turnajem nejspíše souvisí i „skokanské“ umístění ČT Sport. Na webu sportovní televizní stanice si návštěvníci užívali sledování zápasů, blogových příspěvků a exkluzivních reportáží ze zákulisí šampionátu.

Vítěz mezi osobnostmi: Karel Schwarzenberg

České uživatele nejvíce zaujaly tři osobnosti: Karel Schwarzenberg, Miloš Zeman a Iveta Bartošová. Karel Schwarzenberg je osobností číslo jedna v celkovém žebříčku skokanů, a tím pádem vládne i žebříčku lokálních osobností a politiků. Je možné předpokládat, že hlavním důvodem je úspěšná kampaň na sociálních sítích.

Nejvýraznější událost: Volby

Na rozdíl od minulého roku, kdy Česko přesunulo svůj zájem z nových technologií na reality shows, rok 2013 byl ve znamení voleb a politických témat. Historicky první přímá volba prezidenta republiky vynesla mezi top desítku skokanů oba kandidáty, Miloše Zemana i Karla Schwarzenbergera. „Volební“ trend posílil i pád vlády Petra Nečase a předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Nejhledanější, osobnosti a YouTube

Žebříček nejhledanějších výrazů na českém GoogluŽebříček nejhledanějších výrazů na českém Googlu

Češi mají, zdá se, stálé online zvyky, silná pětka - Facebook, Youtube, Překladač, iDnes a IDOS, si udržela stejné pozice jako loni. U ostatních míst došlo k malým posunům, nováčky v celkově nejhledanějších výrazech v Česku se staly Blesk a Gmail. Lidé už v tak velké míře nehledají SMS zdarma nebo počasí.

Největší skokani mezi známými osobnostmi ve Vyhledávači Google v Česku za rok 2013

1. Karel Schwarzenberg
2. Miloš Zeman
3. Iveta Bartošová
4. Vladimír Franz
5. Kate Middleton
6. Jana Nagyová
7. Cory Monteith
8. Kateřina Zemanová
9. Gabriela Kratochvílová
10. Ornella Štiková

Kromě prezidentských kandidátů, včetně Vladimíra Franze, česká společnost také sledovala dramatický rok zpěvačky Ivety Bartošové. Lidé ale intenzivně prožívali i příběh pádu mocné státní úřednice Jany Nagyové na pomezí politiky a bulváru, která s sebou vzala vládu svého „odtajněného“ přítele, premiéra Petra Nečase. Narození následníka britského trůnu dostalo mezi skokany vévodkyni Kate Middleton. Jen o tři příčky pozadu skončila nositelka stejného jména a dcera českého prezidenta Kateřina Zemanová. Smutnou zprávou se pak pro uživatele stala smrt oblíbeného herce a muzikanta Coryho Monteitho.

Největší skokani na YouTube v Česku za rok 2013

1. Bomby Ben Cristovao
2. Dáme párty
3. Na dlani Mandrage
4. Mirrors Justin Timberlake
5. Suvereno Empatia
6. Nytusovylp
7. Macklemore Thrift Shop
8. Bruno Mars Treasure
9. Debilní kecy psů
10. Nightwork Tancuj

Nejhledanější české televizní pořady

1. Vyvolení 2013
2. Prostřeno
3. Show Jana Krause
4. Vyprávěj
5. Partička
6. Superstar 2013
7. Peklo na talíři
8. Ulice
9. Kluci v akci
10. Cesty domů

Nejhledanější média

1. idnes
2. Blesk
3. tn.cz
4. Evropa 2
5. Aha!
6. lidovky
7. ČT 24
8. ihned
9. ČT4
10. aktualne

Nehledanějším obchodním řetězcem na českém Googlu je IKEANehledanějším obchodním řetězcem na českém Googlu je IKEA | E15

Nejhledanější retail značky

1. Ikea
2. Lidl
3. Sportisimo
4. Datart
5. Tesco
6. Electroworld
7. Kaufland
8. Mountfield
9. Deichmann
10. Albert

Nejhledanější banky

1. Česká spořitelna
2. mBank
3. Poštovní spořitelna
4. ČSOB
5. Air Bank
6. GE Money
7. KB
8. Fio
9. Era
10. UniCredit

Nejhledanější zboží

1. auto
2. kuchyně
3. svatební šaty
4. tapety
5. plavky
6. dálniční známka
7. pneumatiky
8. lednice
9. boty
10. kabelky

Nejhledanější se slovem “Jak”

1. jak zhubnout
2. jak sbalit holku
3. jak uvázat kravatu
4. jak naladit smíchov
5. jak psat web
6. jak vydělat peníze
7. jak zrušit facebook
8. jak napsat životopis
9. jak sbalit kluka
10. jak naladit déčko

Nejhledanější spojení s “Co je”

1. co je tablet
2. co je nfc
3. co je instagram
4. co je swag
5. co je internet
6. co je twitter
7. co je linkedin
8. co je iban
9. co je paypal
10. co je kuskus