Český výrobce boxovacích pytlů a míčů hlásí rekordní tržby

Továrna prostějovské Galy

Továrna prostějovské Galy Zdroj: Profimedia

Továrna prostějovské Galy
Továrna prostějovské Galy
Továrna prostějovské Galy, výplň do boxovacích pytlů
Továrna prostějovské Galy
5
Fotogalerie

Prostějovské společnosti Gala, která vyrábí míče, boxovací pytle či nosné systémy například na nářadí, loni vzrostly tržby meziročně o 2,6 procenta na rekordních 313,4 milionu korun. V roce 2016 měla tržby 305,4 milionu. Zisk společnosti Gala loni stagnoval na úrovni 4,7 milionu korun, ČTK údaje získala z výroční zprávy společnosti Gala.

"Rok 2017 přinesl společnosti Gala další růst, který byl ovšem provázen extrémními nároky na organizaci výroby, protože poptávka vysoce převyšovala kapacitní možnosti výroby," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva společnosti Gala Michal Preininger.

Gala loni většinu boxovacích pytlů, nosných systémů i míčů exportovala. Na zahraničních trzích utržila 286 milionů korun a v tuzemsku 27 milionů korun. Z celkových tržeb připadlo na sportovní potřeby 83 milionů korun, na šité výrobky, jako jsou nosné systémy, pak 204 milionů korun.

Růst produkce společnosti byl v roce 2017 podle Preiningera limitován nedostatkem pracovních sil. Nezaměstnanost v Prostějově se totiž držela pod tříprocentní hranicí. "I přes velmi složitou situaci na trhu práce se však podařilo zvýšit počet pracovníků," uvedl. Průměrný počet pracovníků podniku Gala loni vzrostl na 343, v roce 2016jich měl 315.

Gala loni připravila převzetí šicí dílny firmy Actual Fashion s 20 šičkami ve Varnsdorfu. Actual Fashion je dceřiná společnost podniku Velveta. "K převzetí došlo od 1. ledna 2018. Gala je nájemcem jednoho výrobního patra v areálu Velvety a provozuje zde vlastní výrobu v odloučeném pracovišti," uvedl Preininger.

I když se podařilo zvýši počet pracovníků, tak měla firma Gala loni problém pokrýt rostoucí poptávku. "Prakticky po celý rok se objednávky vyráběly na poslední chvíli nebo posouvaly a pracovalo se s nasazením všech zákonných přesčasových hon," uvedl.

Společnost Gala, jejímž stoprocentním vlastníkem je přerovská firma REMAFIN 11, vyrábí míče na volejbal, nohejbal, basketbal a fotbal. Kromě této produkce patří do jejího výrobního portfolia boxovací pytle, batohy a sportovní tašky a nosiče zahradní a záchranářské techniky.