Gazprom mění ředitele vývozu. Medveděva střídá Burmistrovová

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Ruský Gazprom, největší ruská společnost a největší exportér zemního plynu na světě, přeobsadil jeden ze svých klíčových postů. V čele divize Gazprom Export skončil po 12 letech Alexander Medveděv, na jeho pozici nastoupila Jelena Burmistrovová.

„Toto rozhodnutí bylo přijato s ohledem na stoupající objem provozního byznysu a na jeho geografickou expanzi, stejně jako s přihlédnutím k diverzifikaci produktů v rámci mezinárodních operací společnosti,“ odůvodnil změnu Gazprom. Gazprom dodává plyn do více než 20 států.

Medvědev, který je členem výkonného vedení koncernu, byl pověřen dohledem nad zahraničními aktivitami Gazpromu a zaměří se rovněž na sociální a sportovní programy. Coby velký fanoušek ledního hokeje, který si mimochodem zahrál i při své návštěvě v Praze před šesti lety, bude teď mít na své hobby více času – podle zasvěcených to ostatně bylo jeho vlastní přání.

Jelena Burmistrovová se narodila v Moskvě, v roce ukončila studium na Maurice Thorez Moscow State Linguistic University. V roce 2007 si doplnila vzdělání o American Business and Practices program na Boston Northeastern University, o dav roky později přidala titul MBA. Pracovala pro švýcarský komoditní a těžební podnik Glencore International, následovalo angažmá v několika nadnárodních firmách.

Od roku 2003 Burmistrovová zastávala řídící funkce v exprtních strukturách Gazpromu, od roku 2011 byla náměstkyní šéfa Petroleum Products LNG a New Gas Markets v Gazprom Export.

Šéfka divize Gazprom Export Jelena BurmistrovováŠéfka divize Gazprom Export Jelena Burmistrovová | GazpromJelena Burmistrovová (zdroj: Gazprom).