General Motors vybírají nástupce výkonného šéfa Akersona

General Motors

General Motors Zdroj: ctk

Výkonný ředitel automobilky General Motors (GM) Daniel Francis „Dan“ Akerson (64) ještě ani neoznámil, kdy vyklidí stůl, a svět už zná jeho případné nástupce. Informuje o nich deník Wall Street Journal. Jsou to ostatně osoby, které mají Akersonovo požehnání.

Společným jmenovatelem všech čtyř je, že pocházejí z branže. Dosavadní viceprezident Stpehne Girsky a finanční šéf Daniel Ammann patří do kategorie seniorních manažerů, oba si udělali jméno na Wall Street.

Ředitel obchodu v Severní Americe Mark Reuss a vedoucí odboru globálního rozvoje Mary Barra, kteří jsou součástí elity koncernu relativně krátký čas, šplhali nahoru naopak po podnikovém žebříku. A přežili vyhlášení soudní ochrany před věřiteli v roce 2009.

Kandidáty spojuje i to, že nepřekročili věk 55 let. Spolu s faktem, že nepřijdou nástupci zvenčí, je to pro GM hodně důležité. Personální stabilita vzala totiž za své právě po pokrizovém kolapsu, Akerson je od průlomového pádu investiční banky Lehman Brothers v pořadí už čtvrtým bossem na špici kolosu.

Výsledek klání o Akersonovo místo, které by se mělo neoficiálně uvolnit na začátku roku 2015, je podle pozorovatelů otevřený. Výzva, která před novým šéfem vyvstává, není malá: Akerson sice GM dostal do černých čísel, nicméně v maržích je na tom lépe konkurenční Ford. Navíc s tím rozdílem, že se obešel bez státní pomoci.

Problém je firemní byrokracie, které se zmenšuje pomaleji, než by bylo zdrávo. Satisfakcí budiž dobrý odbyt těžších terénních vozů a dobré výsledky na ziskovém čínském trhu, kam Američané vyvážejí více aut, než kolik prodají doma.