Ministerstvo školství vytáhne proti drogám a alkoholu – s kampaní za 150 milionů

drogy

drogy Zdroj: differentlife.cz

Ministerstvo školství chce vytáhnout do boje s užíváním alkoholu a drog. Zbraní by měla být kampaň za 150 milionů, kterou chystá spolu s vládní radou. Peníze by měly jít z programu EU Vzdělávání pro konkurenceschopnost, jehož čerpání bude kvůli chybám zřejmě na čas pozastaveno. Opoziční ČSSD tvrdí, že jde jen o snahu rychle vyčerpat dotace i za cenu nesmyslného projektu.

Podle anotace projektu 3D-Zdravý a bezpečný občan by mělo jít deset milionů korun na průzkum situace, mediální kampaň by pak stála 60 milionů a vzdělávání pro mládež i lidi závislé na drogách by vyšly celkem na 80 milionů. Mimo jiné by měla vzniknout interaktivní výstava a web, kde by děti i rodiče našli informace o prevenci nebo si udělali test na závislosti. V rámci prezenčního a e-learningového vzdělávání by mělo být v oblasti protidrogové problematiky vyškoleno přes 47 tisíc lidí.

„To je ale jen první nástřel, projekty jsme ještě nepředložili a ještě se hodně změní,“ řekl ale ČTK Hynek Jordán z ministerstva školství. Projekt má zastánce v národním protidrogovém koordinátorovi Jindřichu Vobořilovi, který připomněl, že podle statistik přibližně dvě třetiny českých dětí pily alkohol ještě před třináctými narozeninami. Přibližně každé druhé dítě ve věku 16 let také experimentuje s konopnými látkami.

Stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek (ČSSD) ale považuje chystané projekty ministerstva za podezřelé a výdajě na marketing za přebujelé. Ministra Dubeše podezřívá, že chce prostředky vyčerpat za každou cenu, aby se udržel ve funkci.

Chládek kromě protidrogové prevence kritizoval i projekt OKNO (Obecné kompetence našim občanům), v němž by se mělo zhodnotit 580 milionů v podobě vzdělávání občanů ve finanční a právní gramotnosti prostřednictvím médií. Pochybná je podle Chládka i podpora sportu za 650 milionů. Podle deníku Dnes se z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost připravují projekty za celkem 4,17 miliardy. Je mezi nimi například centrální registr informací pro ministerstvo školství za 650 milionů.