Návštěvnost kin v pololetí klesla o sedm procent

Největším tahákem domácích kin byl v prvním pololetí 2013 film Babovřesky

Největším tahákem domácích kin byl v prvním pololetí 2013 film Babovřesky

Největším tahákem domácích kin byl v prvním pololetí 2013 film Babovřesky. I přes jeho uvedení návštěvnost kin v prvním pololetí klesla meziročně o sedm procent na 4,9 milionů diváků. Hlavním důvodem menšího zájmu o návštěvu kin byly s největší pravděpodobností povodně.

Tržby kin, které se od letošního roku počítají podle nové metodiky, dosáhly 635 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD). „Za mírným snížením návštěvnosti stojí ekonomická situace obyvatel, přechod pouze na digitální formát, a tím nepatrné zvýšení vstupného, a také povodně,“ uvedl tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka. Průměrná cena vstupenky činila v červnu 125 korun.

První místo v žebříčku návštěvnosti v prvním pololetí patří s velkým náskokem filmu Babovřesky. Komedii režiséra Zdeňka Trošky od únorové premiéry v kinech zhlédlo 635 000 lidí, tržby činily 85 milionů korun. Na druhém místě je Iron Man 3 s počtem diváků 263 000, třetí pak Čtyřlístek ve službách krále se čtvrt milionem diváků.

Návštěvnost a tržby tuzemských kin loni zachránily filmové trháky v závěru roku. Nejen trojice filmů Skyfall, Hobit a Twilight sága - 2. část přilákaly do kin 11,18 milionu diváků, tedy o čtyři procenta meziročně více. Tržby stouply o pět procent na 1,28 miliardy korun.

Vývoj návštěvnosti a tržeb tuzemských kinVývoj návštěvnosti a tržeb tuzemských kin

Tržby a návštěvnost filmů za první pololetí 2013Tržby a návštěvnost filmů za první pololetí 2013