Nepodceňujme domácí kutily

Potomci praotce Podlahy se neztratí

Potomci praotce Podlahy se neztratí Zdroj: Repro Strategie

Ladislav Hruška, někdejší kuchařský bavič ze zpráv TV Nova, bude na Primě uvádět nový pořad pro zahrádkáře a kutily. Sám k tomu říká, že půjde o moderní Receptář. Zároveň však podle svých slov nechce být novodobým Přemkem Podlahou, protože ten byl jenom jeden. V tom má Hruška bezpochyby pravdu.

Pokud existuje v dějinách českých televizí skutečný fenomén, pak je to právě Přemek Podlaha a jeho někdejší Receptář nejen na neděli. Zbožňovaný, respektovaný, někdy i vysmívaný, v každém případě nesmírně populární a vlivný. I s vědomím kontextu doby, v níž se sláva Receptáře rodila, zůstává pořad pro současné tuzemské televize nedostižnou metou. A nic na tom nezmění ani spousta bizarní lidové tvořivosti a pološílených projektů, které Podlaha v průběhu let v Receptáři se svojí typickou laskavou naléhavostí prezentoval.

Dnes se možná lze mnoha Podlahovým reportážím a návodům snadno vysmívat, ale spíš by mělo smysl klást si otázku, kde se vzala obliba a prestiž pořadu, který se stal svého druhu institucí a nakonec i výnosným byznysem. V tom, že lidem radil, jak si doma na koleně vyrobit za socialismu nedostupné věci?

Zčásti určitě. Vycházel však hlavně z poznání, na němž dnes stojí například skvělé cykly Hugha Fearnley-Whittingstalla či Kevina McClouda na BBC nebo třeba pořady americké sítě DIY Network. Že totiž není většího triumfu a satisfakce než něco postavit, sestrojit či vypěstovat vlastníma rukama, na míru vlastním potřebám, vkusu či chuti a navzdory cenám na trhu.

Kutilské, kuchařské a zahrádkářské pořady svým způsobem reflektují základní touhu po svobodě, tvořivosti a nutkání alespoň tu a tam nesměle vztyčit zdvižený prostředníček vůči systému. Určitě se nevyplatí takové televizní pořady a jejich diváckou skupinu podceňovat. A ať se nám to líbí, nebo ne, Láďa Hruška umí se svými domácími pribináčky velice dobře rozeznít tuhle strunu touhy po svobodě.