Novým místopředsedou ÚOHS je Michael Mikulík

ÚOHS

ÚOHS Zdroj: CTK

Novým místopředsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je dlouholetý zaměstnanec úřadu Michael Mikulík (44). Do funkce byl jmenován dnes. Mikulík nahradil Michala Petra, který bude učit na univerzitě v Olomouci. Mikulík bude zodpovědný za ochranu hospodářské soutěže.

Mikulík je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy (2002). Následně získal titul LL.M. na univerzitě v Cambridgi (2008). Na ÚOHS nastoupil v roce 2010 jako poradce předsedy. Posléze působil ve funkci ředitele Odboru dominance a vertikálních dohod. Od roku 2013 vedl Sekci druhostupňového rozhodování. Před nástupem na ÚOHS pracoval v advokacii.

Ve vedení ÚOHS nastalo v posledních letech několik změn. Od července je novým místopředsedou Josef Chýle (34). Dosavadní místopředsedkyně Eva Kubišová, která byla ve funkci čtyři roky a měla na starosti veřejné zakázky, se vzdala na vlastní žádost z osobních důvodů funkce.

Před třemi lety z ÚOHS odešel hlavní ekonom Milan Brouček a o rok dříve místopředseda Kamil Rudolecký, který je nyní náměstkem ministra dopravy. Rudolecký se neúspěšně bránil svému odvolání u soudu. ÚOHS vede více než šest let původně sociální demokrat a poslanec za ČSSD Petr Rafaj. Letos byl jmenován na další šestileté funkční období.

Jak tento týden upozornil server Lidovky.cz, spekuluje se, že za nečekaným rozhodnutím respektovaného úředníka jsou údajné neshody s šéfem úřadu Petrem Rafajem. Sám Petr na otázku neodpověděl.

Jan Šindelář: ÚOHS aktivista