Vladimír Železný začne šéfovat TV Barrandov

Vladimír Železný

Vladimír Železný Zdroj: Mlada fronta E15

Zakladatel a bývalý šéf komerční televize Nova Vladimír Železný bude novým generálním ředitelem TV Barrandov.

Železného přestup do mediálního domu Empresa Media už ve středu s odkazem na několik nezávislých zdrojů uvedl server DigiZone.cz. Železný tak ve funkci vystřídá mediálního magnáta Jaromíra Soukupa, který jako majitel televizi vede od letošního června.

Od té doby je výkonnou ředitelkou televize Marcela Hrdá. V TV Barrandov se od loňského června, kdy byla odvolána první generální ředitelka Janka Vozárová, vystřídali čtyři šéfové.

První návrat do televizního byznysu už loni v úmoru

Vladimír Železný vedl televizi Nova v letech 1994 až 2002. V boji o licenci ale nakonec prohrál. Tehdejší spor nakonec vyústil v arbitráž s českým státem. Po odchodu z televize se stal senátorem a později také europoslancem.

Do televizního byznysu se Železný vrátil v únoru 2012. Tehdy získal podíl v celoplošeném televizním multiplexu 4 a plnoformátové televizi Pohoda. Obě firmy majoritně ovládá podnikatel a hudebník Radim Pařízek. Z multiplexu 4 se ale Železný musel brzy stáhnout na nátlak televize Nova, která chtěla do této sítě umístit nové tematické kanály (Fanda, Smíchov a Telka), ale odmítala tak učinit, pokud by za sítí stál právě Železný, jak uvedl web.

TV Barrandov vysílá od roku 2009. Soukupovo vydavatelství Empresa Media (které vydává časopisy Týden, Instinkt a také Popcorn a TopDívky) televizi koupilo loni v září od šéfa Třineckých železáren Tomáše Chrenka. Letošní měření ATO-Mediaresearch televizi přisoudilo podíl na sledovanosti 4,6 procenta.