České lesy ohlásily rekordní zisk. Letos má kvůli restitucím klesnout

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Lesy ČR loni zvýšily zisk na 4,4 miliardy. Společnost částečně vyčíslila i škody z letošních záplav. Ty zatím činí 220 milionů korun.

O 183 milionů korun meziročně víc loni vydělal státní podnik Lesy České republiky. Čistý zisk se tak vyšplhal ma rekordní 4,408 miliardy korun. Dozorčí rada společnosti již schválila převod zisku na účet nerozděleného zisku, aby mohl být v budoucnu převeden do státního rozpočtu. Dozorčí rada také vzala na vědomí informaci, že škody po červnových povodních na majetku LČR zatím dosáhly 220 milionů korun. O výsledcích informoval mluvčí podniku Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi.

Převodem zisku na účet nerozděleného zisku se podnik připravuje na platnost novely zákona o státním podniku, která umožní převést volné peníze ze státních podniků do státního rozpočtu, uvedl ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je zároveň pověřen řízením celého podniku. V květnu měly LČR na účtech k volnému použití asi 17 miliard korun, z nichž letos avizovaly přesun nejméně šesti miliard korun státu.

Letos má zisk klesnout

V tvorbě zisků v řádu miliard korun pokračují Lesy ČR i letos. Za leden až květen dosáhl zisk před zdaněním 2,7 miliardy korun. „Nadále se držíme trendu, kdy naprostá většina tohoto hospodářského výsledku je tvořena naší hlavní činností, lesnickým hospodařením,“ uvedl Gaube.

Škody z povodní při jejich postupném sčítání stále rostou. Ještě v polovině června odhad hovořil asi o 130 milionech korun. Z nyní evidovaných asi 220 milionů korun, tvoří téměř 125 milionů korun škody na vodních tocích a vodohospodářském majetku. Škody na lesních cestách se aktuálně pohybují na úrovni asi 95 milionů korun. Uváděná čísla jsou podle podniku zatím stále průběžná.

V únoru LČR oznámily, že za celý letošní rok čekají pokles zisku na 3,7 miliardy korun. Pokles zdůvodnily církevními restitucemi, stagnací cen dřeva a snížením finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu. Lesy ČR blokují pro církevní restituce přibližně 142 tisíc hektarů lesních pozemků. Je to asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří.