České vinařské závody koupily vinařství Pavlovín

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

České vinařské závody (ČVZ), které vlastní společnost Vinium, koupily za více než 50 milionů korun vinařství Pavlovín z Velkých Pavlovic na Břeclavsku.

Koupí vinařské závody získaly zhruba 65 hektarů vinic včetně technologického zázemí na zpracování a skladování vína a výsadbová práva na dalších 17 hektarů vinic. „Od spojení si slibujeme zejména posílení pozice naší vinařské skupiny v oblasti gastronomie a vinoték,“ uvedl ředitel ČVZ Libor Výleta.

Společný podnik ČVZ a Vinium Velké Pavlovice loni vyprodukoval více než deset milionů lahví tichých vín dodaných na trh. Obě firmy společně utržily 368 milionů korun. Podle dostupných informací je ale Vinium v několika posledních letech ve ztrátě. Loni firma snížila ztrátu o sedm milionů na 22,6 milionu korun. Ve ztrátě je Vinium od roku 2006. Největší ztrátu měla společnost v roce 2007, tehdy překročila 100 milionů korun.

Akvizici v dubnu oznámily i Templářské sklepy Čejkovice, které koupily vinařství Reisten. Stoprocentní podíl ve vinařství Reisten koupily Templářské sklepy Čejkovice od jeho tří majitelů Martina Davida, Radomíra Nepraše a Jiřího Kaláska. Cenu transakce firmy nezveřejnily.

Díky kapitálovému vstupu do vinařství Reisten templářské sklepy získaly dalších 30 hektarů vinic v oblasti Pálavy, kde už loni koupily prvních 30 hektarů. Celková rozloha jejich vinic tak vzrostla na 80 hektarů. Několikamilionovou investicí má firma v plánu postupně zvýšit výrobní kapacitu Reistenu z 90 tisíc až na 200 tisíc lahví ročně.