Chytrý byznys: česká firma zbaví Texas nevítaných stromů, biomasu zpeněží v Evropě

Težba plevelného dřeva v Texasu

Težba plevelného dřeva v Texasu Zdroj: GreenHeart Energy

Česká firma z Duchcova našla v jižním Texasu výhodný obnovitelný zdroj energie. Na jihu USA se chystá kácet plevelné stromy, které jsou v Texasu nevítaným invazním druhem. Získané dřevo se bude po rozdrcení na štěpku dovážet do Evropy. Dřevní štěpka Mesquite při spalování méně znečišťuje životní prostředí než uhlí, a podniky tak mohou odprodat část emisních povolenek zpět vládě. Píše o tom list The Houston Chronicle.

Firma GreenHeart Energy, založená roku 2008, plánuje těžit dřevo v jižním Texasu, drtit ho na dřevní štěpku a tu pak posílat po moři z města Corpus Christi do Německa. Společnost chce zahájit svůj texaský projekt již v červnu. V Evropě by měla být štěpka využívána jako palivo v tepelných elektrárnách.

„Hledali jsme po celém světě stabilní, velký zdroj biomasy. Ten zdroj jsme našli v Texasu,“ prohlásil Zdeněk Mayer, obchodní ředitel a výkonný předseda firmy GreenHeart Energy LLC, která je texaskou pobočkou společnosti GreenHeart Energy sídlící v Duchcově.

Mayer označil za zemi s největším potenciálem pro využití štěpky Polsko, dalšími klienty by se mohly podle něj stát Británie, Irsko, Nizozemsko, Itálie, Švédsko, Norsko a Dánsko.

Stromy budou dál dorůstat

Firma GreenHeart Energy odhaduje, že ve stošedesátikilometrovém okruhu kolem města Corpus Christi se nachází více než 202 tisíc hektarů naditcového porostu, z nichž by mohlo ročně vzejít 19 milionů tun dřeva.

Dřevo chce firma těžit metodou, která zanechá nedotčený kořenový systém stromu. Rostlina do deseti let po sklizni doroste pro další sklizeň.

Naditec je v Texasu vnímán jako agresivní druh, který se rychle rozšířil na lučinách a pastvinách po větším osídlení texaského území a rozmachu dobytkářství v druhé polovině 19. století. Jedním z důvodů bylo údajně snížení počtu přírodních požárů, které pastevci v zárodku dusili. Dobytek se rovněž živil lusky stromů a roznášel ve svém trusu jejich semena po kraji. Na některých místech vznikly tak husté porosty naditce, že začaly ohrožovat pastviny potřebné pro dobytek.