Církevní restituce srazí zisk Lesů ČR o 40 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: less.cz

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos čeká pokles zisku na 3,7 miliardy korun z původně plánovaných více než šesti miliard korun. Důvodem poklesu jsou církevní restituce, stagnace cen dřeva a snížení finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu. Za celý loňský rok LČR čekaly zisk 5,5 miliardy korun.

Podnik Lesy ČR, kterému patří polovina lesů v zemi, blokuje pro církevní restituce přibližně 142 tisíc hektarů lesních pozemků. Je to asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří.

„Lesy ČR po novele zákona o státním podniku odvedou do státního rozpočtu více peněz, než se původně předpokládalo,“ uvedl k finančnímu plánu předseda dozorčí rady LČR Miroslav Zámečník. „S pravidelnými odvody části našich zisků do státního rozpočtu skutečně počítáme. Jsem přesvědčen o správnosti takového kroku,“ dodal ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je nyní pověřen řízením podniku.

Přes nižší zisk LČR letos počítají se zvýšením výdajů na investice a opravy o miliardu korun na 3,1 miliardy korun. „Lesy ČR by masivním navýšením financí na investice a opravy rády nabídly více příležitostí pro menší firmy a živnostníky v regionech, což by mohlo přispět k vytvoření nových pracovních míst a tím alespoň částečně snížit míru nezaměstnanosti,“ uvedl Gaube.

Většina investičních peněz půjde na opravy lesní infrastruktury včetně lesních cest a na vodohospodářské stavby.

Příští pětiletá zakázka má vyjít vstříc menším lesnickým firmám

Dozorčí rada také dnes vzala na vědomí připravované parametry další pětileté zakázky na těžbu a prodej dřeva od roku 2014. Počet jednotek pro soutěž by měl být rozšířen o pětinu. „Toto opatření zvýší šance na úspěch především malých a drobných lesnických společností,“ uvedl Zámečník.

Dozorčí rada rovněž přijala informaci o podnikem nakoupených státních dluhopisech ve výši jedné miliardy korun a doporučila v těchto nákupech pokračovat, uvedl Boublík.

Podnik nyní nemá generálního ředitele. Předchozí šéf Lesů ČR Svatopluk Sýkora ke konci loňského listopadu rezignoval a řízením firmy je od té doby pověřen finanční ředitel Michal Gaube. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) zatím nového šéfa podniku nevybral, ač sliboval, že tak učiní do poloviny února.