Do tendru Lesů ČR se přihlásilo 20 firem, nechybí ani Babišův Uniles

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: ctk

Do půlmiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky na lesní práce a prodej dřeva od 1. července 2015 dalo nabídky 20 firem. Soutěž je rozdělena na deset územních jednotek a jde o jednotky, kde dosavadní partneři Lesů ČR z různých důvodů ukončili práce. Celkem mají Lesy ČR své území rozděleno do 141 jednotek, od 1. července bude jednotek 144.

Do tendru se přihlásily všechny významné firmy českého lesnictví. O zakázky se uchází i vítěz posledního tendru, společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). O kontrakty dále usilují například firmy Progles, Stora Enso Wood Products Ždírec, Kloboucká lesní a LST. Lesy ČR budou podané nabídky nyní hodnotit, o vítězi rozhodne nabídnutá cena.

Vítězové tendrů by měli práce v lesích zahájit 1. července. Na osmi jednotkách bude kontrakt trvat do konce roku 2016, na dalších dvou skončí v letech 2017 a 2019. Nejvyšší odhadovaná hodnota 158 milionů korun připadá na na jednotku Buchlovice. Za ní jsou s 90 miliony korun jednotka Bruntál a s 80 miliony korun jednotka Albrechtice-sever.

Proč se jednotky soutěží?
Tři jednotky se do soutěže dostaly proto, že firmy na nich pracující závažně porušily smluvní povinnosti a podnik jim smlouvu ukončil. Pro nový tendr Lesy ČR jednu jednotku rozdělily na dvě. U dvou jednotek bude již k 30. červnu naplněn objem vysoutěžené zakázky, a smlouva na nich předčasně skončí. Obě jednotky Lesy ČR pro novou soutěž rozdělily na dvě. V jedné jednotce firma odstoupila kvůli vydání majetku v rámci církevních restitucí a v poslední jednotce zařazené do tendru firma po loňském tendru odmítla podepsat smlouvu.

Nyní vypsaný tendr zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o pracích na zhruba pětině území. Vítězové tendrů zajišťují pěstební práce, dřevo těží a dále jej sami i prodávají.

Naposledy LČR v závěru loňského roku vyhodnotily pětiletý tendr na lesnické práce a prodej dřeva od ledna 2015. Babišův Uniles z 33 soutěžených kontraktů získal osm smluv. Za Unilesem se umístila firma LST s pěti kontrakty a firmy PETRA a Kloboucká lesní se čtyřmi kontrakty. Celkem si 32 kontraktů rozdělilo 12 subjektů. Na jednotce Buchlovice Lesy ČR tendr zrušily, protože vítězný Uniles odmítl uzavřít smlouvu. Lesy ČR podepisovaly smlouvy výhradně s vítězi tendrů.

Daniel Szórád: Chceme, aby zakázky Lesů byly dostupné i menším podnikatelům