Kontrola: Lesy porušily zákon o veřejných zakázkách

lesnictví

lesnictví Zdroj: profimedia.cz

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) porušil ve dvou případech zákon o veřejných zakázkách, a to u nákupu vozů pro vedení podniku a u zakázky na dražby zbytného nemovitého majetku.

Nejvyšší kontrolní úřad to dnes oznámil na webových stránkách. Prověřil celkem 16 veřejných zakázek, jejichž celková hodnota činila téměř miliardu korun bez daně z přidané hodnoty (DPH).

Kontroloři zjistili, že jeden ze sedmi správců portfolia ke konci prosince 2010 spravoval 60 procent objemu investičního portfolia, přestože analýza finančních investic státního podniku doporučovala zajistit lepší diverzifikaci rizik. Podle NKÚ Lesy ČR některé nedostatky odstranily. Přetrvávající nedostatky úřad zjistil zejména u zakladatele. Ministerstvo zemědělství například nezlepšilo součinnost s dozorčí radou státního podniku a od roku 2004 neprovedlo u státního podniku žádnou veřejnosprávní kontrolu.

NKÚ kontrolu provedl od listopadu 2010 do července 2011, týkala se ministerstva zemědělství (MZe) a LČR. Kontrolovaným obdobím byly roky 2009 a 2010, v případě věcných souvislostí i období předchozí a období do ukončení kontroly.

Kontroloři ve svém závěru dále uvádějí, že MZe i LČR postupovaly někdy tak, jako kdyby Lesy ČR hospodařily s vlastním majetkem, ale rizika přenesly na stát. Lesy přitom nemají vlastní majetek, ale mají právo hospodařit s majetkem státu.