Lesy ČR naberou až 200 lidí na veřejně prospěšné práce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Státní podnik Lesy ČR letos zaměstná téměř dvě stovky lidí na veřejně-prospěšné práce. Nové vedení tak chce naplnit svůj závazek v nedávno přijaté koncepci strategického rozvoje na období 2015 až 2019, podle které by měly Lesy ČR plnit roli nejen ekonomickou, ale v okrajových regionech i sociální. Cílem je zaměstnat pracovní síly, které neuspěly na trhu práce a mohou v sezóně pomoci s činnostmi, na které by lesníci neměli čas.

Do roku 2019 chce takto zaměstnat na veřejně prospěšné sezónní práce kolem 500 lidí v sezoně. Možnost veřejně-prospěšných prací letos nabídly Lesy od dubna zatím čtyřem stovkám lidí. Pracovní poměr firma obhospodařující polovinu lesů v zemi uzavřela se 170 lidmi, kteří pracují na 45 lesních správách či závodech.

Největší zájem projevili lidé v severočeských regionech. Fluktuace přitom nepřekročila patnáct procent. „Šlo nám hlavně o uplatnění nezaměstnaných lidí, kteří díky svému nízkému vzdělání nenajdou pracovní místo. Z tohoto pohledu jsem spokojený,“ uvedl generální ředitel státní firmy Daniel Szórád.

Šlo nám hlavně o uplatnění nezaměstnaných lidí, kteří díky svému nízkému vzdělání nenajdou pracovní místo

Noví zaměstnanci provádějí jednoduché opravy - udržují lesní cesty, altány a odpočinková místa, čistí les a příkopy od odpadků, likvidují černé skládky a věnují se pomocným činnostem. „V předchozích letech jsme přitom tyto činnosti často z kapacitních důvodů odkládali,“ podotkl Szórád.

Lesy tento model vyzkoušely loni v Krušných horách, letos po celé republice. Sezónní práce skončí v říjnu. Pak firma vyhodnotí výsledky. „Rádi bychom v daném režimu pokračovali i v dalších letech,“ dodal Szórád.

Daniel Szorád: Chceme, aby zakázky lesů byly dostupné i menším podnikatelům