Lesy ČR nestojí o desítky milionů za oboru

les

les Zdroj: profimedia.cz

Směna pozemků v oboře Radějov byla pro stát nevýhodná, vytýká Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) Lesům České republiky ve zprávě o jejich hospodaření. Stát na směně jednoznačně vydělal, tvrdí naopak státní podnik. Zřejmě vydělal tolik, že nějakých 40 milionů korun za další majetek v oboře už nechává plavat. Po Leoši Novotném, který se přede dvěma lety stal pánem obory v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, nechce peníze za oplocení, zvěř, posedy a některé cesty.

„Jsem připraven tento zbytný majetek převzít a uhradit,“ tvrdí Novotný, bývalý majitel potravinářské firmy Hamé, jehož syn rozjíždí byznys na železnici. Majitel obory prý jen čeká, až se z Lesů ČR ozvou. „Mám zájem tento problém vyřešit,“ ujišťuje Novotný. Zato státní podnik nemá zájem se k nedořešené věci vyjadřovat. Mluvčí Zbyněk Boublík na dotazy ani po urgencích neodpověděl. Úspěšnější nebyl týdeník Euro ani u generálního ředitele Svatopluka Sýkory.

Kontrolní zpráva NKÚ o hospodaření Lesů ČR státnímu podniku mimo jiné vytkla, že do loňského července, kdy prověrka skončila, neuzavřel smlouvy, které by navazovaly na provedenou směnu pozemků. „Měly to být smlouvy o převodech vlastnictví k věcem movitým a nemovitým za zhruba 40 milionů a ke zvěři za přibližně 1,8 milionu korun,“ uvádí materiál NKÚ. Jiří Kalivoda, který kontrolu vedl, očekává, že výsledky se bude zabývat také sněmovní kontrolní výbor. „Smlouvy budou uzavřeny do konce roku 2012 po vypořádání veškerých administrativních procesů,“ slibují státní lesy v komentáři k nálezu.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro